2022.08.17 14:34 |Kategorija:  Cover news with delay

Būsimoji ambasadorė Vatikane žada skirti dėmesio Rusijos veiksmams prieš Ukrainą

Vilnius, rugpjūčio 17 d. (BNS). Lietuvos ambasadore prie Šventojo Sosto skirti planuojama Bažnytinio paveldo muziejaus vadovė Sigita Maslauskaitė-Mažylienė žada pasinaudoti postu Vatikane ir Italijoje aiškiau nušviečiant Rusijos veiksmus kare prieš Ukrainą. 

Vyriausybė trečiadienį nusprendė teikti jos kandidatūrą prezidentui. Ji pareigas turėtų pradėti eiti rugsėjo 19 dieną.

S. Maslauskaitė-Mažylienė nėra karjeros diplomatė. Ji Vilniaus dailės akademijoje studijavo tapybą, vėliau Popiežiškajame Grigaliaus universitete Romoje – bažnytinį paveldą, yra Dailės istorikų draugijos ir Dailininkų sąjungos narė, Vilniaus dailės akademijos ir Vilniaus universiteto dėstytoja, Vilniaus arkivyskupijos menotyrininkė, nuo 2009 metų vadovauja Bažnytinio paveldo muziejui.

Prisistatydama ministrų kabinetui, S. Maslauskaitė-Mažylienė atkreipė dėmesį, kad Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Romoje ir Vatikane suintensyvėjo vieši svarstymai, kaip grąžinti taiką Ukrainoje, o konferencijos „dažnai pasibaigdavo rezoliucijomis, raštais, kurie kartais atrodydavo padiktuoti tarsi Putino“. 

„Manau, kad mano, mokslo žmogaus, nauda buvimo šioje pozicijoje Lietuvai būtų ta, kad galiu eiti į tokio pobūdžio renginius, diskusijos, kažkaip išsakyti (Lietuvos poziciją – BNS). (...) Matome, kad visokie vėjai nupučia tam tikras nuomones iki popiežiaus ausies“, – kalbėjo ji.

Skiriama ambasadorė taip pat tvirtino, kad studijų metu Romoje užmegzti ryšiai „lėmė, kad saitai, ryšiai su Roma nenutrūko“, ji dažnai vykdavo į Italijos sostinę moksliniais tikslais, o mokslo metu susiformavę ryšiai su buvusiais ambasadoriais prie Šventojo sosto, Vatikane pareigas užimančiais mokslo draugais jai gali padėti dirbant diplomatinį darbą. 

„Turiu artimus draugystės ryšius, pavyzdžiui, su savo studijų draugu, kuris yra Nuncijus Ukrainoje, monsinjoru Visvaldu Kulboku, taip pat monsinjoras Rolandas Makrickas yra mano studijų draugas, dabar aukštas pareigas užimantis Vatikano valdžioje“, – kalbėjo būsimoji diplomatė.

„Toks kelias ir ne tik kelias, bet ir ryšiai, yra svarbūs, visi žinome, kad jie gali praversti diplomatiniame darbe, ypač Italijoje, kur daug kas yra paremta asmeniniais ryšiais ir profesine diskrecija“, – sakė ji.

Rugpjūtį baigėsi Lietuvos ambasadoriaus Vatikane Petro Zapolsko kadencija.

Ambasadorius Vyriausybės teikimu skiria prezidentas, pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.

Autorius Ignas Jačauskas

[email protected], +370 5 205 85 08, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: