2022.08.17 12:51 |Kategorija:  Cover news with delay

J. Bidenas pasirašė sveikatos apsaugos ir kovos su klimato kaita teisės aktų paketą 

Vašingtonas, rugpjūčio 17 d. (AFP-BNS). JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį pasirašė didelį teisės aktų paketą dėl kovos su klimato kaita priemonių ir sveikatos apsaugos, suteikdamas demokratams papildomą paspirtį prieš kadencijos vidurio rinkimus, per kuriuos prognozuota respublikonų triuškinama pergalė nebeatrodo visiškai užtikrinta.

Įstatymą, pavadintą Infliacijos mažinimo aktu, Baltieji rūmai gyrė kaip didžiausią visų laikų JAV įsipareigojimą mažinti klimato kaitos padarinius. Į paketą taip pat įtraukti seniai laukti vaistų kainos nustatymo tvarkos pokyčiai ir pastangos padaryti mokesčių sistemą sąžiningesnę, įvedant ne mažesnį kaip 15 proc. pelno mokesčio tarifą stambioms verslo įmonėms.

„Valstybė gali būti transformuota. Būtent tai dabar vyksta“, – J. Bidenas sakė Baltuosiuose rūmuose. Ši kalba tikriausiai taps pagrindu jo kampanijai prieš lapkritį vyksiančius rinkimus, per kuriuos respublikonai tikisi panaikinti nedidelę demokratų persvarą Kongrese.

„Tai daroma dėl rytojaus, – kalbėjo J. Bidenas. – Siekiama užtikrinti pažangą ir klestėjimą Amerikos šeimoms. Siekiama parodyti Amerikai ir Amerikos žmonėms, jog demokratija Amerikoje tebeveikia.“

Infliacijos mažinimo aktas tėra nedidelė dalis pirminio paketo, kurio viso J. Bidenas nesugebėjo prastumti Kongrese. Tačiau faktas, kad prezidentas sugebėjo pasirašyti net ir mažesnės apimties įstatymą, tapo politine atgaiva demokratams, kurie dabar gali tikėtis atsilaikyti per lapkritį vyksiančius rinkimus.

Pagal šį planą vyriausybė išleis apie 370 mlrd. dolerių žaliosios energetikos iniciatyvoms, taip pat leis valstybinei sveikatos apsaugos programai „Medicare“ derėtis dėl receptinių vaistų kainų. Neabejotina, kad ši priemonė bus populiari ir galbūt padės sumažinti vaistų kainas, kurios daugeliui amerikiečių tampa nepakeliamos.

Nors Respublikonų nacionalinis komitetas elektrinių transporto priemonių subsidijavimo priemonę vadino apgaule, ekologinių lobistų grupė „Sierra Club“ gyrė ją kaip drąsų žingsnį kovojant su sparčia planetos klimato kaita.

„Ši diena bus prisimenama ateities kartų kaip atsigręžimas prieš iškastinio kuro pramonę ir į sveikesnę, švaresnę bei teisingesnę ateitį visiems žmonėms šioje šalyje“, – teigė „Sierra Club“ pirmininkas Ramonas Cruzas (Ramondas Krusas).

Šioms priemonėms įgyvendinti reikės milžiniškų išlaidų, kurias didele dalimi tikimasi padengti panaikinus virtinę mokesčių įstatymų spragų ir įvedus minimalų 15 proc. pelno mokestį stambiajam verslui. Pastarąją priemonę J. Bidenas jau seniai žadėjo savo rinkėjų branduoliui kaip būdą užtikrinti, jog turtingieji „mokėtų sąžiningą dalį“.

Demokratų atgimimas ir respublikonų pakrikimas?

J. Bideno administracijai pastarieji metai buvo sunkūs – juos temdė chaotiškas paskutinių JAV karių išvedimas iš Afganistano, niekaip neįveikiamos COVID-19 bangos ir didžiausia infliacija per pastaruosius 40 metų.

Be to, dviejų centro dešiniųjų pažiūrų demokratų senatorių pozicija dažnai sužlugdydavo šios partijos mėginimus pasinaudoti jos turima mažiausia įmanoma persvara Senate.

Apklausos rodė, kad respublikonai veikiausiai užsitikrins tvirtą daugumą Atstovų Rūmuose ir galbūt įgis daugumą Senate.

Tokiu atveju J. Bidenui likusią savo pirmosios kadencijos dalį būtų itin sunku įgyvendinti savo politinę programą, nes respublikonai blokuotų jo palaikomus teisės aktų projektus, o vyriausybės pareigūnai taptų Kongreso komitetų agresyvių tyrimų taikiniais.

Visgi per pastarąsias kelias savaites įvyko reikšmingų pokyčių.

Respublikonai yra įklimpę į skandalą dėl buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) numanomo neteisėto griežtai įslaptintų dokumentų pasisavinimo ir laikymo savo golfo klube Floridoje.

Tuo metu J. Bidenas užsitikrino keletą pergalių, leidžiančių Baltiesiems rūmams siųsti žinią, kad demokratai siekia padėti eiliniams amerikiečiams.

Be Infliacijos mažinimo akto, Kongresas priėmė pirmą per pastaruosius tris dešimtmečius įstatymą dėl ginklų kontrolės sugriežtinimo, taip pat vyriausybės finansuojamą planą atkurti apmirusią JAV lustų gamybos pramonę ir įstatymą, išplečiantį galimybes gauti medicinos priežiūrą kariuomenės veteranams, paveiktiems nuodingų dūmų.

Anksčiau administracija skyrė milijardus dolerių nuo pandemijos nukentėjusiai ekonomikai palaikyti ir transformavo išlaidas nacionalinei infrastruktūrai, tad šie laimėjimai yra svarus palikimas, argumentavo J. Bidenas.

„Žinau, kad šiandien čia esama tokių, kurių vaizdinys apie šią šalį yra tamsus ir nuviliantis. Aš nesu vienas iš jų“, – sakė prezidentas.

Naujasis įstatymas dėl klimato kaitos ir sveikatos apsaugos, kuriam priešinosi visi Kongreso respublikonai, reiškia, kad „Amerikos žmonės laimėjo, o siauri interesai – pralošė“, teigė J. Bidenas.

„Štai koks pasirinkimas mūsų laukia: galime ginti jau dabar galingus arba parodyti drąsą kurti ateitį, kur kiekvienas turėtų lygias galimybes. Tokia yra Amerika, kuria aš tikiu“, – pabrėžė jis.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: