2022.08.06 15:03 |Kategorija:  Cover news with delay

Taivanas kaltina Pekiną per karines pratybas imituojant įsiveržimą į salą

Taibėjus, rugpjūčio 6 d. (AFP-BNS). Taivanas šeštadienį apkaltino Kinijos kariuomenę per pratybas imituojant įsiveržimą į salą, Pekinui tęsiant tūžmingą atsaką į JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) vizitą Taibėjuje.

Vašingtono ir Pekino ryšiai smarkiai pašlijo po šią savaitę įvykusios N. Pelosi viešnagės autonominėje saloje, kurią Kinija laiko neatsiejama savo teritorijos dalimi. Jungtinės Tautos ragino abi šalis nedelsiant deeskaluoti padėtį.

Pekinas šeštadienį rengė vienas didžiausių visų laikų savo karinių pratybų aplink Taivaną. Pasak analitikų, per šiuos manevrus treniruojamasi vykdyti salos blokadą ir galiausiai į ją įsiveržti.

Taibėjus pranešė stebėjęs daug Kinijos lėktuvų ir laivų grupių, veikiančių Taivano sąsiauryje. Kai kada buvo kertama išilgai sąsiaurio einanti sąlyginė vidurio linija, kurios Pekinas nepripažįsta.

„Buvo įvertinta, kad tai yra imituojamas Taivano pagrindinės salos puolimas“, – sakoma Taibėjaus pranešime.

Atsakydama salos kariuomenė sustiprino patruliavimą ore ir jūroje, taip pat padidino sausumos bazavimo raketų sistemų parengtį, sakoma Gynybos ministerijos tviterio žinutėje.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas), šeštadienį susitikęs su Filipinų užsienio reikalų ministru, sakė, kad Vašingtonas „pasiryžęs veikti atsakingai“, kad būtų išvengta didelės tarptautinės krizės.

Geopolitinės priešpriešos naujausia auka tapo aplinkos apsauga – penktadienį Pekinas paskelbė pasitrauksiantis iš virtinės derybų ir bendradarbiavimo susitarimų su Vašingtonu, įskaitant dialogą dėl klimato kaitos ir bendradarbiavimą gynybos srityje.

Kinija neturėtų visam pasauliui opių klausimų, tokių kaip klimato kaita, daryti „įkaitais“, nes tokiu būdu „baudžiamos ne Jungtinės Valstijos, o pasaulis“, sakė A. Blinkenas.

Siekdama pademonstruoti, kaip arti Taivano krantų veikia jos pajėgos, Pekino kariuomenė praeitą naktį paskelbė vieno karinių oro pajėgų lakūno iš lėktuvo kabinos nufilmuotą vaizdo įrašą, kuriame matyti salos pakrantė ir kalnai.

Kinijos kariuomenės Rytų štabas savo ruožtu pasidalijo nuotrauka, kuri, kaip nurodoma, buvo padaryta iš vieno karo laivo, patruliuojančio netoli Taivano. Nuotraukoje aiškiai matyti salos kranto linija.

Tuo metu Taivano kariuomenė šeštadienį paskelbė nuotraukų, kuriose matyti, kaip viena jos fregatų iš labai arti stebi vieną Kinijos laivą ir kaip kariai aktyvuoja sausumoje išdėstytas raketų sistemas.

Per naujausias pratybas Pekinas taip pat paleido balistinių raketų praskrieti virš Taivano sostinės, pranešė Kinijos valstybinė žiniasklaida.

Pekinas sako nuo šeštadienio iki rugpjūčio 15 dienos rengsiantis kovinio šaudymo pratybas Geltonosios jūros pietinėje dalyje, tarp Kinijos ir Korėjos pusiasalio.

Taivanas demonstravo ryžtą ir teigė, kad nebus įbaugintas savo „piktos kaimynės“.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: