2022.07.19 13:27 |Kategorija:  Cover news with delay

Lietuva siekė viešo EK išaiškinimo dėl tranzito, o ne jo pakeitimo, sako G. Landsbergis

Vilnius, liepos 19 d. (BNS). Lietuva siekė viešo Europos Komisijos (EK) išaiškinimo dėl sankcionuotų rusiškų prekių tranzito į Kaliningradą, o ne jo pakeitimo, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Mes prašėme, kad tai, kas yra išaiškinta Užsienio reikalų ministerijos prašymu, būtų išaiškinta viešai ir visoms valstybėms vienodai“, – žurnalistams antradienį Seime sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Pasak jo, Komisijos išaiškinimas Vilniui buvo skirtas vidiniam naudojimui, o norėta, jog jis taptų viešas visoms šalims narėms.

„Jei yra išleidžiamas oficialus išaiškinimas, jis galioja be jokių papildomų klaustukų visoms valstybėms vienodai. Mes tokio prašėme, – sakė ministras. – Pakeičiančio pirmą išaiškinimą Lietuva neprašė, bet jis dabar toks yra“.

Jis dar kartą pabrėžė nekomentuosiantis klausimo, kodėl EK nusprendė pakeisti anksčiau buvusį išaiškinimą, nes teigė nenorįs spekuliuoti.

Komisija praėjusią savaitę pateikė naujas gaires, kuriomis leido Rusijai geležinkeliais gabenti sankcionuotas prekes į ir iš Kaliningrado srities per Lietuvą šio eksklavo poreikiams.

Dalies Rusijos prekių tranzitą į Kaliningradą Lietuva anksčiau stabdė, įsigaliojus ES sankcijoms, paskelbtoms dėl Maskvos invazijos į Ukrainą, ir nurodė tai dariusi remdamasi tranzitą draudusiu EK sankcijų išaiškinimu.

Tai sukėlė Rusijos pasipiktinimą, o Komisija pranešė ketinanti parengti naujas gaires.

Kaip skelbia portalas tv3.lt, Lietuva jau balandį buvo informuota, kad Komisija ketina pateikti papildomas gaires dėl sankcionuotų prekių tranzito į Kaliningradą.

Pasak G. Landsbergio, dabartiniame išaiškinime „pilkųjų zonų nėra palikta“, tačiau „yra palikta tam tikra dalis techninio apsisprendimo“.

„Tam tikras detales turi pati valstybė apsispręsti, kaip vykdys. Tą mes darome, šiuo metu vyksta konsultacijos tarp institucijų dėl kiekių skaičiavimo, dėl kitų klausimų“, – teigė ministras.

„Neatmesčiau, kad jie taip pat bus derinami su EK ir kitais etapais“, – pridūrė jis.

Autorius Augustas Stankevičius

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: