2022.06.27 16:22 |Kategorija:  Cover news with delay

A. Bilotaitė nesureikšmina įžeidžiančios V. Bako replikos: sako priimanti kaip komplimentą (papildytas)

naujos 13-17 pastraipos

Vilnius, birželio 27 d. (BNS). Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sako nesureikšminanti įžeidžiančios opozicijos parlamentaro Vytauto Bako replikos ir priimanti kaip komplimentą.

„Jau metai gyvename su neteisėtų migrantų krize, aš tai (V. Bako repliką) įvardijau kaip komplimentą, kad Vidaus reikalų ministerija gerai tvarkosi“, – žurnalistams pirmadienį sakė ministrė.

Ministrė patvirtino girdėjusi, kad V. Bakas, kritikuodamas politikę dėl žmogaus teisių pažeidimų valdant migracijos krizę, ją pavadino „nužmogėjusia kale“. Pats parlamentaras pripažįsta pavadinęs A. Bilotaitę nužmogėjusia, bet teigia antro žodžio nesakęs.

Anot vidaus reikalų ministrės, nors tokia frazė buvo pasakyta, į etikos sargus dėl kolegos elgesio ji kreiptis neketina. 

„Tikrai nepriimu šito labai giliai ir tikrai nepergyvenu, manau, kad etikos principų turėtų būti laikomasi, galbūt ne visiems pavyksta, labai karšta. Tikrai neplanuoju kreiptis (į Etikos komisiją), jei kolegos mato, kad yra problema, gal jie taip padarys“, – sakė A. Bilotaitė.

Seimo narys V. Bakas neigia pasakęs tokią frazę: „Ne. Pasakiau, kad ji yra nužmogėjusi. Kai dariau pranešimą, ji džiūgavo, rodė visokius gestus, kokia ji yra šaunuolė, todėl pasakiau, kad jūs nužmogėjot“.

Posėdžio pabaigoje V. Bakas atsiprašė ministrės.

„Norėjau atsiprašyti, jei kažkokie mano žodžiai jus įžeidė, emocijoms ne pati geriausia vieta, turi būti politiniai, teisiniai vertinimai. Atsiprašau, jei kažkas įsižeidė“, – sakė Seimo narys.

Apie situaciją Seimo salėje feisbuke paskelbė A. Bilotaitės frakcijos kolega Andrius Navickas. 

„Šiandienos neeilinis posėdis. Vytautas Bakas, Žmogaus teisių komiteto narys, kalba tribūnoje ir teigia, kad „Amnesty international“ pateikė skandalingą ataskaitą, kurioje išsakyti rimti kaltinimai dėl elgesio su migrantais Lietuvoje. Įsijautęs pažadą visą valdžią pasodinti į kalėjimą. Normalus pasisakymas ir tikrai skatina įsigilinti į minėtą ataskaitą“, – pasakoja parlamentaras.

„Tačiau pagrindinis dalykas vyksta po kelių minučių. Bakas pakyla prie tos Seimo vietos, kur sėdi A. Bilotaitė. Paprastai Seimo narių pareiškimus klauso nedaug žmonių, bet A. Bilotaitė liko išklausyti. Bakas prieina prie jos ir meta: „NUŽMOGĖJUSI KALĖ" – teigia Seimo narys.

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ pirmadienį sukritikavo Lietuvos pareigūnų veiksmus tvarkantis su pernai kilusia migracijos krize ir pasiūlė sustabdyti apgręžimo politiką, paleisti visus prieglobsčio prašytojus ir neteisėtus migrantus.

V. Bakas spaudos konferencijoje Seime sakė, jog  dėl ataskaitoje minėtų smurto ir prievartos atvejų kreipėsi į Generalinę prokuratūrą.

„Kreipėmės į generalinę prokuratūrą ir paprašėm ištirti kiekvieną epizodą smurto, prievartos atvejį, kuris aprašomas „Amnesty International“ išvadoje“, – kalbėjo parlamentaras.

Generalinė prokuratūra BNS kol kas nepatvirtino gavusi tokį pareiškimą.

Seimo nario teigimu, dėl migrantų situacijos kreiptasi į Vidaus reikalų ministeriją, Valstybės saugumo departamentą. 

„Mūsų ministrai atsakingi už migrantų krizės valdymą, gynybos komitetas, praktiškai savo rankomis įstūmė Lietuvą į labai didelę žmogaus teisių reputacinę krizę“, – tvirtino V. Bakas.

Organizacijos rekomendacijose Lietuva raginama „nedelsiant sustabdyti pabėgėlių ir migrantų apgręžimą į Baltarusiją ir užtikrinti, kad būtų laikomasi negrąžinimo principo, tai yra niekas nebūtų perkeltas į vietą, kurioje jam grėstų realus persekiojimo ar kitų rimtų žmogaus teisių pažeidimų pavojus arba kur jam grėstų tolesnis grąžinimas“.

„Amnesty International“ taip pat ragina „nedelsiant paleisti visus prieglobsčio prašytojus ir neteisėtus migrantus, kurie buvo savavališkai sulaikyti, įskaitant tuos, kurie buvo sulaikyti pagal laikino apgyvendinimo principą ir užtikrinti jų laisvę bei laisvę judėti Lietuvoje, nebent būtų įrodyta, kad jų teises ribojančios priemonės yra būtinos ir proporcingos atsižvelgiant į kiekvieno konkretaus atvejo aplinkybes“.

Organizacijos Europos regiono direktorius Nilsas Muižniekas ataskaitoje teigė, kad migrantai Lietuvoje „buvo ištisus mėnesius neteisėtai laikomi pasibaisėtinomis sąlygomis ir patyrė fizinį ir psichologinį smurtą bei kitokį žeminantį elgesį“.

Autoriai: Milena Andrukaitytė, Paulius Perminas

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55