2022.06.27 15:45 |Kategorija:  Cover news with delay

Seime strigo projektas dėl nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimo (patikslintas)

pirmame sakinyje patikslinta diena

Vilnius, birželio 27 d. (BNS). Seimui pirmadienį nepavyko žengti pirmo žingsnio dekriminalizuojant disponavimą nedideliu kiekiu kanapėmis ir jų produktais – paprašius pertraukus nebaigta projekto pateikimo procedūra.

Pertraukos iki kito posėdžio paprašė Lietuvos regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė. Jos poziciją palaikė daugiau kaip penktadalis balsavusiųjų. 

Antradienį parlamentarai turėtų grįžti prie šio projekto.

Pagal jį, už neteisėtą kanapių, jų dalių, aliejaus, dervos, ekstraktų ar tinktūrų disponavimą nedideliais kiekiais be tikslo platinti būtų taikoma administracinė, o ne baudžiamoji atsakomybė, kaip yra dabar. 

„Aš, kaip politikė iš Laisvės partijos, norėčiau truputį kitokio reguliavimo, bet geriau toks negu jokio“, – pirmadienį pateikdama projektą sakė Laisvės partijos pirmininkė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Anot jos, disponavimo nedideliu kiekiu kanapių ir jų produktų dekriminalizavimas leis koncentruotis į narkotikus vartojančių žmonių gydymą.

A. Širinskienė savo ruožtu prognozavo, kad panaikinus baudžiamąją atsakomybę narkotikų vartojimas didės.

„Mes nesame kritiškai vartojanti šalis, tai reiškia, kad mūsų reguliavimas yra efektyvus ir galbūt geriau nei kitose šalyse atgraso nuo vartojimo. (...) Ar jūs pasiryžusi prisiimti atsakomybę už žmonių likimus, už žmonių gyvybes, nes vis dėlto augant narkotikų vartojimui po įstatymo priėmimo, tikėtina, kad turėsime ir mirčių“, – teigė A. Širinskienė.

A. Armonaitė savo ruožtu tvirtino, kad narkotikų vartojimas auga, nepaisant dabar taikomos baudžiamosios atsakomybės. Ji pavyzdžiu rodė Estiją, kuri 2017 metais priėmė sprendimą dekriminalizuoti disponavimą visų rūšių nedidelio kiekio narkotinėmis medžiagomis be tikslo platinti.

„Estija taip padarė todėl, kad perdozavimo skaičius buvo reikšmingai didesnis ir išsiskyrė europinėje statistikoje, jie sakė, kad mums reikia nebebausti, o gydyti“, – tvirtino A. Armonaitė.

Pagal siūlomas pataisas, nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėtojai būtų baudžiami įspėjant juos arba baudomis nuo 30 iki 250 eurų. 250–400 eurų dydžio baudos grėstų už pakartotiną nusižengimą. Visais atvejais kanapės, jų dalys, aliejus, dervos, ekstraktai ar tinktūros būtų konfiskuojamos. 

Pataisų projektai numato, kad nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėtojai galėtų būti įpareigoti dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencijos, ankstyvosios intervencijos, sveikatos priežiūros, resocializacijos, bendravimo su vaikais tobulinimo, smurtinio elgesio keitimo programose ar kursuose.

Nuo administracinės atsakomybės būtų atleidžiami tie žmonės, kurie savanoriškai kreiptųsi į sveikatos priežiūros įstaigą dėl medicinos pagalbos ar į valstybės institucijas atiduoti neteisėtai pasigamintas, perdirbtas, įgytas, laikytas, gabentas ar parsiųstas kanapes arba jų dalis ar produkciją iš jų: aliejų, dervas, ekstraktus ar tinktūras. 

Siekis dekriminalizuoti kai kurių narkotinių medžiagų įsigijimą ir turėjimą nėra pirmas šios kadencijos Seime – parlamentarai praėjusį lapkritį atmetė tai numačiusias pataisas. Po nesėkmingo balsavimo šio projekto autorė Laisvės frakcijos narė Morgana Danielė pareiškė, kad valdančioji koalicija turės kalbėti, kaip dirbti toliau, nes projektui nepritarė ir dalis valdančiųjų.

Tačiau Laisvės frakcija toliau klausimo neeskalavo ir grėsmė valdančiosios koalicijos ateičiai nekilo.  

Atsakomybės už mažo kiekio narkotikų turėjimą išbraukimas iš Baudžiamojo kodekso ir įrašymas į Administracinių nusižengimų kodeksą numatytas Laisvės partijos programoje.

Praėjusios kadencijos „valstiečių„ Seimas yra patvirtinęs Aurelijaus Verygos vadovautos Sveikatos apsaugos ministerijos rengtą Valstybinę narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės ir vartojimo prevencijos 2018–2028 metams programą, joje irgi  įrašytas siekis dekriminalizuoti mažiau pavojingas su narkotikų vartojimu susijusias veikas, už jas numatant administracinę atsakomybę.

2018 metais Seimas du kartus atmetė pataisas dėl nedidelio kiekio narkotinių medžiagų turėjimo dekriminalizavimo.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas šių metų pradžioje skelbė, kad narkotikų paplitimas Lietuvoje per pastaruosius penkerius metus išaugo pusantro karto. 

Autorė Jūratė Skėrytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: