2022.06.26 08:46 |Kategorija:  Cover news with delay

Vokietijoje prasideda G-7 viršūnių susitikimas

Miunchenas, Vokietija, birželio 26 d. (AP-BNS). Didžiojo septyneto (G-7) šalių lyderiai sekmadienį pradeda susitikimą, kurio metu tarsis dėl strategijų, kaip užtikrinti energijos išteklius ir kovoti su infliacija, siekdamos, kad Rusijos įsiveržimo į Ukrainą padariniai nesuskaldytų pasaulinės koalicijos, siekiančios nubausti Maskvą.

Ankstyvosiomis sekmadienio valandomis JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) atvyko į vaizdingą Vokietijos Bavarijos Alpių regioną, kur vyks kasmetinis pirmaujančių ekonomikų lyderių susitikimas. Jo metu didžiausias dėmesys bus skiriamas žiauraus karo Ukrainoje padariniams. J. Bidenas ir sąjungininkai siekia vieningai paremti Ukrainą, karui tęsiantis jau keturis mėnesius.

Iš pradžių J. Bidenas susės derybų su viršūnių susitikimo šeimininku Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu). Po pietų JAV lyderio laukia oficialūs ir neoficialūs susitikimai su Jungtinės Karalystės, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos ir Europos Sąjungos vadovais.

Baltųjų rūmų atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis) teigė, kad aukščiausiojo lygio susitikime bus nagrinėjami tokie klausimai kaip infliacija ir kiti „iššūkiai pasaulio ekonomikoje dėl Vladimiro Putino karo, tačiau taip pat bus kalbama apie tai, kaip ir toliau reikalauti V. Putino atskaitomybės“ ir kad Rusijos prezidentas patirtų „nuolatines pasekmes“.

Be kita ko, bus aptariami energijos kainų apribojimai, kuriais siekiama apriboti Rusijos pelną iš naftos ir dujų, kurį Maskva gali panaudoti savo karo veiksmams. Šią idėją palaikė JAV iždo sekretorė Janet Yellen (Džanet Jelen).

Vienas aukšto rango Vokietijos pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga, sakė, kad JAV idėja dėl kainų viršutinių ribų yra intensyviai svarstoma, atsižvelgiant į tai, kaip ji tiksliai veiktų ir kaip derėtų su JAV, ES, JK, Kanados ir Japonijos sankcijų režimais.

G-7 lyderiai taip pat turi aptarti, kaip laikytis įsipareigojimų kovoti su klimato kaita ir kartu spręsti dėl karo atsiradusius svarbius energijos tiekimo poreikius.

„Įsipareigojimų dėl klimato kaitos nesumažinsime, – sakė J. Kirby.

J. Bidenas sekmadienį taip pat ketina oficialiai paleisti pasaulinę infrastruktūros partnerystę, kuria siekiama kovoti su Kinijos įtaka besivystančiose šalyse. Šią programą jis pavadino „Build Back Better World“ („Atstatykime dar geresnį pasaulį“)  ir pristatė praėjusių metų G-7 viršūnių susitikime.

J. Kirby teigė, kad J. Bidenas ir kiti lyderiai paskelbs apie pirmuosius projektus, kurie, JAV manymu, yra „alternatyva infrastruktūros modeliams, pagal kuriuos mažų ir vidutinių pajamų šalys partnerės patenka į skolų spąstus“. Be to, dėl šių projektų „didėja JAV ekonominis konkurencingumas ir nacionalinis saugumas“, sakė jis.

Iš Vokietijos J. Bidenas antradienį vyks į Madridą, kur susitiks su NATO narių lyderiais, kad suderintų strategiją dėl Ukrainoje vykstančio karo.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55