2022.06.24 14:00 |Kategorija:  Cover news with delay

Bulgarijos parlamentas pritarė siūlymui atšaukti veto deryboms dėl Makedonijos narystės ES (atnaujintas)

Sofija, birželio 24 d. (AFP-BNS). Bulgarijos parlamentas penktadienį pritarė siūlymui, kad Sofija nebeblokuotų derybų dėl Šiaurės Makedonijos stojimo į Europos Sąjungą.

„Sprendimas priimtas 170 balsų „už“, 37 balsais „prieš“ ir 21 susilaikius“, – po balsavimo paskelbė parlamento pirmininko pavaduotojas Atanasas Atanasovas.

Šiaurės Makedonijos stojimo į ES klausimai ir Bulgarijos priešinimasis šiam žingsniui yra svarbios temos per šiuo metu Briuselyje vykstantį Bendrijos lyderių susitikimą.

Balsavimas parlamente atveria Bulgarijos vyriausybei galimybę liautis blokuoti derybų pradžią mainais į ES garantijas, jog Šiaurės Bulgarija išpildys Sofijos reikalavimus, susijusius su seniai besitęsiančiais ginčais dėl istorijos ir kalbos.

„Jeigu jie rytoj priims sprendimą judėti į priekį, tuomet, manau, kad šis sprendimas galėtų būti patvirtintas [vyriausybės] ganėtinai greitai“, – ketvirtadienį Briuselyje sakė Bulgarijos premjeras Kirilas Petkovas.

Nors Bulgarija 1991 metais tapo pirmąja šalimi, pripažinusia kaimyninės Makedonijos nepriklausomybę, Skopjės siekį pradėti derybas dėl narystės ES trikdė Sofijos priešinimasis.

Tačiau pakitusi kai kurių Bulgarijos opozicijos jėgų nuostata galbūt padės šiuos nesutarimus greičiau išspręsti.

Prancūzija, šiuo metu pirmininkaujanti ES, mėgina tarpininkauti abiejų šalių dialogui.

K. Petkovas leido suprasti palaikantis Prancūzijos siūlomą kompromisą, kurį jis vadino „labai geru pasiūlymu“. Anot premjero, šis sprendinys įpareigotų Šiaurės Makedoniją dar prieš pradedant derybas dėl stojimo į ES pakeisti savo konstituciją, kad bulgarai būtų oficialiai pripažinti tautine mažuma.

Santykių su Šiaurės Makedonija klausimas Bulgarijoje pastaruoju metu yra tapęs itin politiškai opus.

K. Petkovas palaikė poziciją, kad santykius su Skopje reikia gerinti, tačiau tai buvo viena iš priežasčių, anksčiau šį mėnesį paskatinusių prieš isteblišmentą nusistačiusią partiją ITN pasitraukti iš valdančiosios koalicijos.

Trečiadienį parlamente įvykęs balsavimas dėl nepasitikėjimo sužlugdė K. Petkovo vyriausybę, bet premjeras toliau lieka poste ir tikisi sutelkti naują įstatymų leidėjų daugumą.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: