2022.06.23 11:27 |Kategorija:  Cover news with delay

Kilus grėsmei negauti valstybės dotacijos demokratai stabdo įstatymo priėmimą

Vilnius, birželio 23 d. (BNS). Kilus grėsmei negauti valstybės dotacijų šiemet įsteigtos Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovai stabdo viso Politinių organizacijų įstatymo priėmimą.

Frakcijos seniūno Lino Kukuraičio siūlymu projektas ketvirtadienį išimtas iš plenarinių posėdžių darbotvarkės. Už tai balsavo 79 parlamentarai, penki buvo prieš, 21 susilaikė.

Partijos atstovai prašo Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetą (TTK) persvarstyti projektą ir vėl į jį įtraukti nuostatą, jog dotaciją gali gauti rinkimuose nedalyvavusios partijos, turinčios frakciją Seime.

„Tai svarbus projektas, keičiantis finansavimo sistemą. Esame pateikę siūlymą, kuris, mūsų galva, būtų tinkamas ir atitinkantis Konstituciją, prašome dar kartą pasvarstyti TTK ir visų frakcijų geranoriškumo“, – sakė jis.

Ketvirtadienį Seimas planavo priimti Rinkimų kodeksą ir jį lydinčiuosius įstatymus, tarp jų – ir Politinių organizacijų.

Pastarąjį projektą Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) trečiadienį pataisė, atsižvelgdamas į Seimo teisininkų išvadą, kad valstybės lėšų skyrimas rinkimuose nedalyvavusioms parlamentinėms partijoms, turinčioms frakciją Seime, gali prieštarauti Konstitucijai. Nutarta šios normos įstatymo projekte atsisakyti.

„Kai šita norma atsirado, Teisės departamentas neįžvelgė prieštaravimo, o dabar įžvelgė. Balsavimu komitete panaikinome šitą normą“, – BNS sakė TTK pirmininkas Stasys Šedbaras.

Regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė tvirtino, kad stabdydami įstatymo priėmimą demookratai gelbsti savo dotaciją, kurios netektų, jei dabartinė įstatymo redakcija būtų priimta.

„Suprantu, kad kolegos, išimdami Politinių organizacijų įstatymą, nori išgelbėti savo dotaciją, bet vakar komitetas vienbalsiai nusprendė, kad toks reguliavimas prieštarauja Konstitucijai. Ar jūs dabar norite išimti tam, kad komiteto narių rankos būtų laužomos ir pusė persigalvotų, ar čia yra kokios nors kitos priežastys? Nes vakar sprendimas buvo tikrai labai aiškus“, – teigė Seimo narė.

Kolegų nuostabai ginčijamos normos išbraukimą TTK posėdyje trečiadienį palaikė ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas komitete Algirdas Stončaitis.

Būtent Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ yra vienintelė 2020 metų Seimo rinkimuose nedalyvavusi partija, gaunanti valstybės dotaciją. Pirmąjį šių metų pusmetį jai skirta beveik 176 tūkst. eurų biudžeto lėšų.

L. Kukuraitis ketvirtadienį BNS teigė, kad įvyko žmogiška klaida, todėl frakcija teikia naują pasiūlymą projektui.

„Tai buvo ketvirtoji Teisės departamento išvada, komiteto pirmininkas pradėjo nuo jos svarstyti, pats Algirdas Stončaitis pripažįsta, kad tai yra žmogiška klaida, jis suprato, kad svarsto ne tą Teisės departamento išvadą, dėl to pasisakė vienaip negu būtų pasisakęs nei būtų supratęs kontekstą. Tiesiog tai žmogiškos klaidos klausimas“, – sakė Demokratų frakcijos seniūnas.

Anot jo, Seimo Teisės departamentas prieštaravimą Konstitucijai įžvelgė dėl to, kad vadinamosios parlamentinės partijos iki Seimo rinkimų gauna fiksuotą dotaciją, tuo metu kitoms partijoms finansavimas keičiasi priklausomai nuo rinkimų rezultatų.

„Šitas fiksuoto ir lankstaus pinigų perskaičiavimo principas, tikėtina, yra nelygiateisis, dėl to ir iškeliama kaip problema. Mes tam pritariame, kad turi būti išlaikomas lankstumas“, – sakė L. Kukuraitis.

Jo teigimu, demokratai siūlo, kad ir rinkimuose nedalyvavusioms parlamentinėms partijoms dotacijos taip pat būtų perskaičiuojamos.

Tačiau šiuo metu registruotame demokratų pasiūlyme perrašyta antikonstitucine pripažinta įstatymo norma dėl biudžeto dotacijų skyrimo parlamentinėms partijoms.

Partijoms, kurios susikūrė jau po rinkimų, bet turi frakciją Seime, galimybę gauti valstybės dotaciją patvirtino praėjusios kadencijos „valstiečių“ Seimas. Tuomet valstybės išmoka skirta „valstiečių“ koalicijos partneriams Lietuvos socialdemokratų darbo partijai.

Autorė Jūratė Skėrytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: