2022.06.23 05:03 |Kategorija:  Cover news with delay
BNS nuotr.

Premjerė atsakys į opozicijos klausimus dėl sankcijų Kaliningrado tranzitui

Vilnius, birželio 23 d. (BNS). Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį Seime atsakys į opozicinių frakcijų atstovų klausimus dėl sankcijų Kaliningrado tranzitui.

Šios sankcijos patvirtintos kovą, tačiau aštrios Maskvos reakcijos sulaukė jas pradėjus taikyti birželį.

Premjerės klausiama, kokios pozicijos Lietuva laikėsi derybose dėl kovo 15 dieną patvirtinto sankcijų ketvirtojo paketo, ar vertintos rizikos Lietuvos saugumui, kokių priemonių imtasi koordinuojant komunikaciją, siekiant išvengti Rusijos propagandinių išpuolių.

Opozicijos atstovai Vyriausybės vadovės klausia, kodėl „nesuveikė strateginė komunikacija ir viešojoje erdvėje išplito melagingas Kaliningrado blokados naratyvas“. Taip pat klausiama, kokių priemonių Lietuva imasi rengiantis naujiems ribojimams, kai liepos 10-ąją toks pat draudimas įsigalios cementui, alkoholiui ir kitiems produktams, rugpjūčio 10-ąją – angliai ir kitam kietajam iškastiniam kurui, o nuo gruodžio 5 dienos – ir rusiškai naftai. 

Maskva pirmadienį pareiškė, kad tranzito ribojimais pažeidžiami tarptautiniai susitarimai ir pareikalavo, jog Lietuva nutrauktų dalies prekių tranzito geležinkeliais į Kaliningrado sritį draudimą. Tuo metu Vilnius tvirtina vienašališkų ribojimų neįvedęs ir teigia, kad draudimą numato ES sankcijos.

Lietuvos muitinės duomenimis, kovo 15-ąją priimtame ketvirtajame ES sankcijų pakete Rusijai įvesti ribojimai rusiškam plienui ir kitų juodųjų metalų produktams pagal sutartis, sudarytas iki birželio 17-osios, o nuo paėjusio šeštadienio jie negali būti gabenami per Bendrijos šalių teritorijas.

Muitinės departamento duomenimis, liepos 10-ąją įsigalios draudimas tranzitu vežti cementą, alkoholį ir kitus produktus, rugpjūčio 10-ąją – anglį ir kitą kietąjį iškastinį kurą, o nuo gruodžio 5 dienos – rusišką naftą.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija Rusijos laikinajam reikalų patikėtiniui Sergejui Riabokoniui pirmadienį įteikė notą, kurioje paaiškino ES priemonių taikymą tranzitui tarp Kaliningrado srities ir Rusijos, o susitikimo metu paneigta Rusijos atstovų skleidžiama informacija, esą sankcionuotus krovinius gabenti draudžia Lietuva.

Lietuvos premjerės I. Šimonytės teigimu, nors  ES, Rusijos ir Lietuvos susitarimuose dėl tranzito nėra numatyta išimčių prekėms ir paslaugoms, kurios gabenamos bet kokiomis sąlygomis, tačiau tai nustatyta reglamentuose. Anot jos, sutarta, kad jokių ribojimų negali būti taikoma būtiniausioms prekėms – maistui, vaistams ir pan.

Autorė Milena Andrukaitytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: