2022.06.22 20:04 |Kategorija:  Cover news with delay

Bulgarijos vyriausybė neatlaikė balsavimo dėl nepasitikėjimo (papildytas)

Sofija, birželio 22 d. (AFP-AP-BNS). Bulgarijos ministro pirmininko Kirilo Petkovo koalicinė vyriausybė trečiadienį neatlaikė balsavimo dėl nepasitikėjimo parlamente ir buvo nuversta.

Tokia balsavimo baigtis veikiausiai atneš naują politinę sumaištį ir padidins pirmalaikių visuotinių rinkimų tikimybę.

Tačiau analitikai teigia, kad nėra jokių garantijų, jog dar vienas balsavimas šioje 6,5 mln. gyventojų turinčioje šalyje, kurioje pernai vyko treji visuotiniai rinkimai, nutrauks politinį nestabilumą.

Vėliausiuose rinkimuose, kurie vyko praėjusių metų lapkritį, iškilo liberalo K. Petkovo partija „Tęsiame pokyčius“ (PP), kuri kartu su trimis kitomis politinėmis jėgomis suformavo sudėtingą koalicinę vyriausybę.

Energingas, proeuropietiškas premjeras K. Petkovas pažadėjo, kad po dešimtmetį trukusio prieštaringai vertinamo konservatoriaus Boyko Borisovo (Boiko Borisovo) valdymo padarys galą Bulgarijoje plačiai įsišaknijusiai korupcijai.

Tačiau jaunesniajai koalicijos partnerei ITN su populiariu dainininku Slaviu Trifonovu priešakyje anksčiau šį mėnesį pasitraukus iš koalicijos, K. Petkovas liko tik su 109 iš 240 parlamentarų parama.

Priežastimis jis nurodė nesutarimus dėl biudžeto ir vis šiltesnius K. Petkovo ryšius su Šiaurės Makedonija, nepaisant įsisenėjusio neišspręsto kultūrinio ginčo tarp šalių.

B. Borisovo opozicinė centro dešiniųjų partija GERB netrukus ėmėsi iniciatyvos surengti balsavimą dėl nepasitikėjimo vyriausybe, sprendimą motyvuodama tuo, kad augant infliacijai vyriausybė netinkamai tvarkosi su viešaisiais finansais ir ekonomine politika.

Laikinasis parlamento pirmininkas Miroslavas Ivanovas pranešė, kad trečiadienio vakarą 123 įstatymų leidėjai balsavo už siūlymą pareikšti nepasitikėjimą pusmetį dirbusia vyriausybe, o 116 pasisakė prieš. Vienas parlamentaras nedalyvavo balsavime dėl ligos.

K. Petkovas sakė deputatams, kad jam „buvo garbė vadovauti vyriausybei, kurią nuvertė B. Borisovas, (Delyanas) Peevskis (Delianas Pejevskis), S. Trifonovas ir (Eleonora) Mitrofanova“, turėdamas omenyje žinomą oligarchą, Rusijos ambasadorę Sofijoje ir kitų partijų lyderius.

„Šis balsavimas yra mažas žingsnis ilgame kelyje. Jie nesuprato, kad tai nėra būdas laimėti Bulgarijos žmones“, – sakė K. Petkovas apie savo oponentus ir pažadėjo toliau kovoti už tai, kad Bulgarija taptų „normalia“ Europos valstybe.

Tūkstančiai bulgarų savo ruožtu trečiadienį išėjo į gatves demonstruoti paramos K. Petkovo reformų siekiui, kuris dabar atrodo pasmerktas.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: