2022.05.25 14:12 |Kategorija:  Cover news with delay

Už šnipinėjimą Rusijai nuteistas A. Paleckis bausmę atlieka Kauno tardymo izoliatoriuje

Vilnius, gegužės 25 d. (BNS). Už šnipinėjimą Rusijai kalėti nuteistas Algirdas Paleckis teismo skirtą laisvės atėmimo bausmę atlieka Kauno tardymo izoliatoriuje.

Praėjusią savaitę iš Vilniaus pataisos namų jis pervežtas į Kaune esančią kalinimo įstaigą.

„Kauno tardymo izoliatoriuje bausmę atlieka buvę pareigūnai ir politikai“, – BNS sakė Kalėjimų departamento atstovė Irmina Frolova-Milašienė.

Vykdydama teismo nuosprendį, gegužės 11 dieną Vilniaus policija sulaikė už šnipinėjimą Rusijai kalėti nuteistą A. Paleckį. Kavinėje sulaikytą vyrą policija palydėjo iki namų pasiimti asmeninių daiktų, vėliau vyrui nuimta apykojė ir jis išvežtas į Vilniaus pataisos namus Rasų gatvėje.

Pagal nustatytą tvarką, per dešimt dienų nuo patekimo į pataisos namus nusprendžiama, kur toliau kalės nuteistasis.  

Buvęs Socialistinio liaudies fronto vadovas A. Paleckis teismų prašė jį išteisinti, nes esą jokio nusikaltimo nepadarė.

A. Paleckis neseniai jis pranešė steigiantis naują kairiosios pakraipos partiją „Teisingumo aušra“, taip pat norintis dalyvauti prezidento rinkimuose.

Gegužės pradžioje  Apeliacinis teismas paliko galioti pernai liepą Šiaulių apygardos teismo A. Paleckiui skirtą šešerių metų laisvės atėmimo bausmę.

18 mėnesių, kuriuos jis praleido būdamas suimtas per ikiteisminį tyrimą ir laukdamas teismo nuo 2018 metų spalio iki 2020 metų balandžio, įskaičiuojami į teismo nuosprendžiu skirtos bausmės laiką. Tai reiškia, kad A. Paleckis turėtų kalėti apie penkerius metus.

Pasak Generalinės prokuratūros, nuo 2017 metų vasario iki 2018 metų spalio A. Paleckis bei vilnietis verslininkas Deimantas Bertauskas, veikdami organizuotoje grupėje su ikiteisminio tyrimo metu nenustatytu Rusijos žvalgybos darbuotoju ir kitais Rusijos piliečiais, vienas iš kurių teismo pripažintas kaltu Sausio 13-osios byloje, Lietuvoje už piniginį bei kitokį atlygį rinko Rusijos žvalgybą dominančią informaciją. 

Kaltinamiesiems, kaip teigia prokuratūra, buvo suformuotos užduotys rinkti informaciją apie Sausio 13-osios bylą tyrusius pareigūnus ir teisėjus, taip pat informaciją apie kitas su Rusijos agresija prieš Lietuvą 1990–1991 metais susijusias bylas.

Pirmosios instancijos teismas D. Bertauską atleido nuo baudžiamosios atsakomybės, jo byla nutraukta. Teismas paskelbė, kad jo geranoriškas parodymų davimas turėjo esminę reikšmę atskleidžiant Rusijos žvalgybos subjektų neteisėtą veiklą Lietuvoje.

Praėjusiame dešimtmetyje A. Paleckis buvo nuteistas už sovietų agresijos neigimą per 1991 metų Sausio 13-osios įvykius, kai pareiškė, kad tądien „saviškiai šaudė į savus“. 

A. Paleckis yra dirbęs  Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje, Seimo pirmininko pavaduotojo patarėju, Vilniaus vicemeru, 2004–2007 metais ėjo Seimo nario pareigas.

Autorė Ingrida Steniulienė

[email protected], +370 685 411 94, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: