2022.05.21 16:14 |Kategorija:  Cover news with delay
BNS nuotr.

Ruošdamiesi savivaldos rinkimams, liberalai kratosi korupcijos bylos šleifo

Vilnius, gegužės 21 d. (BNS). Suvažiavime šeštadienį susirinkę Liberalų sąjūdžio atstovai kratėsi sąsajų su „MG grupės“ politinės korupcijos byla, kalbėdami apie pasiruošimą kitų metų savivaldos rinkimams.

Buvęs partijos lyderis Eligijus Masiulis dar 2016 metais iš buvusio tuometinio koncerno „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio paėmė 90 tūkst. eurų, kuriuos prokurorai laiko kyšiu.

Tačiau diskusijas apie bylą atnaujino balandį kaltinamuosius, įskaitant patį Liberalų sąjūdį, išteisinęs Vilniaus apygardos teismo sprendimas.

Prokurorui apskundus nuosprendį, byla toliau bus nagrinėjama Apeliaciniame teisme.

Seimo narė, buvusi Trakų merė Edita Rudelienė sako, kad atsinaujinusios diskusijos neturėtų pakenkti partijai, nes pokyčiai joje prasidėjo dar prieš šešerius metus, užaugo nauji lyderiai.

„Tie, kurie liko mūsų partijos nariais, tiki ir dabartiniais jos lyderiais, – diskusijoje apie 2023 metų savivaldos rinkimus sakė E. Rudelienė. – Pasikeitė politikų karta, žmonės, kurie dabar vadovauja partijai“.

„Kalbant ir apie Viktoriją (Čmilytę-Nielsen, partijos pirmininkę – BNS), kaip ji gali būti susijusi su ta praeitimi?“, – kalbėjo politikė.

„Šiai dienai esame visiškai atsinaujinę“, – pridūrė ji.

Pasak parlamentarės, visuomet bus ieškančių prie ko prisikabinti kritikų, bet partija yra pasiruošusi keliauti į rinkimus.

„Šiandien esame kaip niekada išsigryninę ir stiprūs“, – teigė Seimo narė.

Liberalų sąjūdžio kandidatas į Klaipėdos merus Saulius Budinas sakė, kad žmonėms su byla susiję klausimai neberūpi.

„Jau paskutiniuose Seimo rinkimuose mums šito klausimo praktiškai neuždavinėjo. (...) Po šito teismo sprendimo realiai mes tokio klausimo irgi nesulaukėme“, – teigė politikas.

Jis tvirtino, kad „daugybė skambių bylų“ Lietuvoje pavirto „į nieką“.

„Reikėtų visiems įsisąmoninti tą dalyką – kol žmogus nenuteistas, tol jis nekaltas“, – kalbėjo S. Budinas.

Joniškio meras Vitalijus Gailius partiečiams per kampaniją nekomentuoti bylos klausimų.

„Kalbėsime tada, kai bus galutinis neskundžiamas sprendimas. Šiandien kalbėti apie tai bet kokiam politikui, gerbiančiam Konstituciją, yra tabu“, – sakė V. Gailius.

Tuo tarpu Tauragės meras Dovydas Kaminskas pareiškė, kad išteisinamasis nuoprendis sukūrė dar didesnį neteisingumo jausmą visuomenėje.

„Nei teismas, nei čia esantys žmonės, nei visuomenė nepatikėjo tomis pasakomis iš rūsio apie paskolas. (...) Kitas klausimas yra, kur procese padarytos klaidos, kad turime tai, ką turime“, – sakė jis.

R. Kurlianskis byloje kaltintas E. Masiulio ir kelių kitų politikų papirkimu bei prekyba poveikiu, siekiant koncernui naudingų sprendimų priėmimo.

Kyšininkavimu be E. Masiulio kaltinti buvęs šios partijos narys Šarūnas Gustainis ir parlamentaras, Darbo frakcijos narys Vytautas Gapšys.

Eksliberalas Gintaras Steponavičius kaltintas piktnaudžiavimu, nesant kyšininkavimo požymių.

Anot Vilniaus apygardos teismo teisėjų, R. Kurlianskis finansavo E. Masiulio politinę veiklą, tačiau byloje nepakako įrodymų, jog už pinigus politikas veikė „MG grupės“ interesais.

Autorius Saulius Jakučionis

[email protected], +370 5 205 85 10, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: