2022.05.21 10:27 |Kategorija:  Cover news with delay

Nepaisant išaugusių kainų, sėklų pardavimai didėja

Vilnius, gegužės 21 d. (BNS). Daržininkams mėgėjams bei ūkininkams baigiant sėją, prekybininkai pastebi, kad šiemet sėklų pardavimai auga, nepaisant apie 15 proc. išaugusių jų kainų. Be kita ko, prognozuojama, kad sėklos kitąmet brangs dar. 

Pasak prekybininkų, šiemet sėklų bus parduota daugiau nei pernai, kadangi jomis prekiauta ne tik prekybos centruose, bet ir kitose parduotuvėse, kuriose per karantiną prekyba buvo sustojusi. Šiemet, kitaip nei pernai ir užpernai, sėklomis prekiauja ir specializuotos, namų apyvokos, statybinių, sodo ir daržo prekių bei kitos parduotuvės.

Visgi kai kurie prekybos tinklai sako, kad jų sėklų pardavimai šiek tiek sumenko, o sėklų tiekėjai pastarųjų trijų pavasarių pardavimų lyginti nenori – jie skirtingi dėl pandemijos, išaugusių kainų, sėklų trūkumo rinkoje bei šalto pavasario. Tačiau visi sutaria dėl vieno – kainos šiemet brango iki 15 proc., o kitąmet brangs dar labiau.   

„Visi 2020-2022 metų sezonai labai skirtingi: ir pardavimai skirtingi, ir įnoriai skirtingi, ir aplinkybės tai lemiančios“, – BNS teigė agrofirmos „Sėklos“ Sėklų skyriaus vadovė Liucija Kunigiškytė.

Pardavimai augo

Sėklomis prekiaujančios įmonės „Asėja“ atstovas Audrius Bulovas sakė, kad pagal tai, kiek sėklų patiekta į prekybos centrus šiemet, palyginti su ankstesniais metais, matomas augimas, bet kiek liks neparduota, paaiškės birželio viduryje. Anot jo, preliminariais duomenimis, prekybos centrai suprekiavo mažiau, nes pirkėjas pasiskirstė į daugiau parduotuvių.

Iš Europos Sąjungos šalių sėklas atsigabenančios Vievio įmonės „Sėkluva“ direktorius Petras Savanevičius BNS taip pat sakė, kad šiemet didesni ir daržovių, ir gėlių sėklų pardavimai.  

„Didelė žmonėms nežinomybė, nes kainos parduotuvėse ne procentais, o kartais keičiasi. Dažnas žmogus, turintis gabaliuką pievutės, ją verčia daržu – sukasa ir pasisodina kažką“, – BNS teigė jis. 

„Rimi“ Viešųjų ryšių ir komunikacijos vadovė Gabrielė Šerėnienė sakė, kad sėklų pardavimai rodo, kad vis daugiau žmonių nusprendžia patys imtis žemdirbystės ir bando užsiauginti vietinių daržovių. Anot jos  ši tendencija šiais metais išlieka stipri.

„Daržininkystė ir toliau populiarėja kaip būdas patiems užsiauginti kokybiškų daržovių, prieskonių, vaisių, sutaupyti, o kartu ir prasmingai praleisti laisvalaikį gamtoje“, – BNS sakė „Rimi“ atstovė. 

„Lidl Lietuvos“ atstovė Lina Skersytė pranešė, kad šiemet pirkėjai daržininkystės ir sodininkystės sezonui pradėjo ruoštis keliomis savaitėmis anksčiau nei ankstesniais metais.

L. Kunigiškytė tvirtino, kad sėklų pardavimai ūgtelėjo, tačiau taip pat sakė maniusi, kad augimas bus dar didesnis dėl daržovių brangimo parduotuvėse. Anot jos, sodinimą pristabdė šaltas pavasaris.

„Pavasaris vėluoja ir dalies kultūrų sėja į lauką nusikelia. Dar pas mus pirkėjų ateis – paskutiniai du gegužės savaitgaliai bus labai aktyvūs“, – sakė ji.

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė nurodė, kad šiemet daržovių sėklų pardavimai jau išaugo apie 20 proc., o prieskoninių žolelių pardavimai augo 4 proc. daugiau. Be to, dukart augo ekologiškų sėklų pardavimai. 

„Iki“ atstovė pabrėžė, kad populiarėja ne tik ekologiškos, bet patogiau sodinamos sėklos, o taip pat paruošti rinkiniai su durpėmis ar prieskoninės sėklos su vazonėliu. 

Tuo metu „Norfos“ atstovas Darius Ryliškis BNS teigė, kad tinklo parduotuvėse sėklų pardavimai per metus sumažėjo iki 5 proc., nes atsiradus daugiau sėklų prekybos vietų ir pirkėjų srautai pasiskirstė. Sėklų pardavimai daugiau nei 10 proc. sumažėjo ir „Iki“ parduotuvėse. 

Trūko sėklų, kentėjo kokybė

Sėklų tiekėjai sako, kad šiam sezonui komplektuoti sėklas buvo sunku, kadangi pernai jas neigiamai veikė liūtys Olandijoje ir kaitros pietų Prancūzijoje. Be to, paruošimą prekybai koregavo ir koronavirusas. 

„Iki šiol kai kurių užsakytų gėlių, prieskoninių žolelių, daržovių sėklų nesame gavę, pavyzdžiui, vieną pomidorų rūšį tik dabar iš Izraelio Europa gavo“, – sakė P. Savanevičius. 

Sėklų trūkumas ir jų kokybė šiemet buvo galvos skausmas ir ūkininkams, sakė „Dotnuva Baltic“ sėklų ruošimo fabriko Sėklininkystės skyriaus vadovas Sigitas Augas. Pasak jo, dėl kaitros 2021 metų derliaus sėklos buvo smulkesnės.

„Pernai sausra ir kaitros derlių sumažino 1,5-2 tonomis iš hektaro, o tai lėmė ir mažesnį sėklinės medžiagos kiekio paruošimą šių metų pavasario sėjos sezonui“, – sakė jis.

S. Augo teigimu, šio pavasario sėjai ypač trūko ankštinių kultūrų – pupų, žirnių.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sakė, kad kainos per metus šiek tiek padidėjo, bet nežymiai. Anot jos, didžiosios dalies sėklų asortimento kainos išliko kaip ir pernai, o kai kuri padidėjo 7-10 proc.

„Sėklų kainos, priklausomai nuo rūšies ir dydžio, svyruoja nuo 0,45 eurų iki 3,49 eurų“, – pasakojo ji. 

Pasak P. Savanevičiaus, šiemet sėklos brango maždaug iki 10 proc., o L. Kunigiškytė teigė, kad kainos augo nuo 5 iki 13 proc. 

„Į kainos padidėjimą įskaičiavome tik tuos praradimus, kuriuos patyrėme per kovidą – tiek, kiek, sumažėjus sėklų auginimo plotams, kainas pakėlė sėklų tiekėjai. Ta visa energetika, kuras ir trąšos mums dar nesuveikė, nes prekiaujame praėjusių metų derliaus sėklomis. Kitais metais sėklos tikrai brangs. Manau, kad 10-20 proc.“, – BNS prognozavo L. Kunigiškytė.

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

[email protected], +370 5 239 64 14, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: