2022.05.16 19:36 |Kategorija:  Cover news with delay

E. Macronas paskyrė Elisabeth Borne naująja Prancūzijos premjere

Paryžius, gegužės 16 d. (AFP-BNS). Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pirmadienį paskyrė darbo ministrę Elisabeth Borne (Elizabet Born) naująja šalies ministre pirmininke, sakoma Eliziejaus rūmų pranešime.

Naujajai Prancūzijos vyriausybei pirmą kartą po daugiau kaip trijų dešimtmečių vadovaus moteris.

Eliziejaus rūmai pranešė, kad E. Borne dabar bus turės suformuoti vyriausybę.

E. Borne premjero poste keičia Jeaną Castexą (Žaną Kasteksą), kuris anksčiau pirmadienį įteikė atsistatydinimo raštą prezidentui E. Macronui.

Pasitraukus J. Castexui, kuris šiam darbui netikėtai buvo pasirinktas 2020 metais, neseniai perrinktas E. Macronas galės performuoti ministrų kabinetą prieš birželį įvyksiančius svarbius parlamento rinkimus.

Centristų prezidentui reikės parlamentinės daugumos savo vidaus politikos darbotvarkei po perrinkimo stumti. Jo programą gali blokuoti vienas naujas kairiojo sparno aljansas ir kraštutiniai dešinieji.

Pastarosiomis savaitėmis buvo spėliojama dėl pamainos J. Castexui, o E. Macronas užsiminė, kad premjero poste norėtų matyti moterį, susijusią su kairiojo sparno ir aplinkos politika.

Šie kriterijai atspindi jo norą savo antros kadencijos pradžioje sutelkti dėmesį į mokyklas ir sveikatos apsaugą, taip pat į klimato krizę, kuriai jis žadėjo teikti prioritetą.

Iki šiol vienintelė moteris, vadovavusi Prancūzijos ministrų kabinetui, buvo Edith Cresson (Edit Kreson), dirbusi nuo 1991 metų gegužės iki 1992 metų balandžio, prezidentaujant Francois Mitterrand'ui (Fransua Miteranui).

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: