2022.05.13 13:23 |Kategorija:  Cover news with delay

G-7 žada Ukrainai paramą „iki pergalės“, ES – didesnę karinę pagalbą (atnaujintas)

Vangelsas, Vokietija, gegužės 13 d. (AFP-BNS). Didžiojo septyneto (G-7) šalys vieningai rems Ukrainą „iki pergalės“, penktadienį pareiškė Prancūzija, o Europos Sąjunga pažadėjo Kyjivui daugiau karinės pagalbos kovojant su Rusijos invazija.

„Šiuo metu labai svarbu toliau spausti Vladimirą Putiną tiekiant daugiau ginklų Ukrainai, plečiant sankcijas“, – sakė Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė Liz Truss (Liz Tras), atvykusi antrai derybų su kolegomis iš kitų G-7 šalių dienai.

„G-7 vienybė šios krizės metu yra gyvybiškai svarbi“, – sakė ji.

Tuo metu Prancūzijos diplomatijos vadovas Jeanas-Yves'as Le Drianas (Žanas Ivas Le Drianas) pareiškė, kad G-7 šalys yra „labai tvirtai susivienijusios“ ir pasiryžusios „tęsti ilgalaikę paramą Ukrainos kovai už jos suverenitetą iki Ukrainos pergalės“.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pažadėjo papildomą 500 mln. eurų vertės karinę pagalbą Ukrainai.

Su šiais papildomais pinigais bendra ES karinė pagalba Ukrainai padidės iki 2 mlrd. eurų, sakė J. Borrellis.

„Receptas aiškus – daugiau to paties“, – sakė jis ir paragino sąjungininkes išlaikyti „spaudimą Rusijai“.

„Didesnis spaudimas Rusijai ekonominėmis sankcijomis. Tolesnis darbas siekiant tarptautinės Rusijos izoliacijos. Kova su dezinformacija apie karo pasekmes... Ir vieningas frontas toliau remiant Ukrainą“, – kalbėjo J. Borrellis.

Užsienio reikalų ministrai tris dienas posėdžiauja Vangelso kurorte Vokietijoje, kuri šiuo metu pirmininkauja G-7.

Pagrindinė susitikimų darbotvarkės tema – karas Ukrainoje. Į svečių sąrašą taip pat įtraukti Ukrainos ir Moldovos užsienio reikalų ministrai Dmytro Kuleba ir Nicu Popescu (Nikas Popeskas).

„Pasibjaurėtina“

Tuo metu G-7 šalių žemės ūkio ministrai ir jų kolega iš Ukrainos susirinko Vokietijos pietvakariniame Štutgarto mieste aptarti, kaip užkirsti kelią dėl karo gresiančiai tarptautinei maisto krizei.

Vokietijos žemės ūkio ministras kaltino Rusiją, kad ši vagia iš Ukrainos ūkininkų. Jis sakė, kad Rusija „vagia, apiplėšinėja, pasiima sau grūdus iš Rytų Ukrainos“, pavadinęs tai „ypač pasibjaurėtina karo, kuriam vadovauja Maskva, forma“.

Vasario 24 dieną Rusija įsiveržė į Ukrainą, tačiau ukrainiečių pajėgoms pavyko išstumti Maskvos pajėgas nuo Kyjivo. Karas tęsiasi jau trečią mėnesį.

Vakarų šalys tiekia Ukrainai ginklus, įskaitant artileriją, priešlėktuvines raketas, prieštankinius ginklus ir kitą galingą techniką, tačiau Kyjivas ragina sąjungininkus suteikti daugiau paramos.

J.-Y. Le Drianas taip pat atkreipė dėmesį į „ilgalaikio konflikto... ypač aprūpinimo maistu srityje“ poveikį pasauliui.

Ketvirtadienį Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock (Analena Bėrbok) taip pat atkreipė dėmesį į didėjantį karo poveikį skurdesnėms šalims.

Ministrė sakė, kad „mes, stipriausios pramoninės demokratijos šalys, turime ypatingą atsakomybę“ padėti skurdesnėms šalims įveikti karo sukeltą maisto ir energijos nepriteklių.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.