2022.05.04 07:47 |Kategorija:  Cover news with delay

ES: Lenkijos baudos dėl teisinės valstybės principo pažeidimų viršijo160 mln. eurų

Strasbūras, Prancūzija, gegužės 4 d. (AFP-BNS). Europos Komisija antradienį paskelbė, kad Lenkijai skirtos baudos už atsisakymą atšaukti prieštaringai vertinamą teisėjų drausminimo mechanizmą jau viršijo 160 mln. eurų ir bus nurašytos nuo Varšuvai skiriamų Europos Sąjungos lėšų.

ES kaltina konservatorių vyriausybę Varšuvoje teismų nepriklausomumo pažeidimu ir nukrypimu nuo demokratijos normų.

69 mln. eurų ES lėšų jau buvo išskaityta, o dar 42 mln. eurų bus nurašyta iki gegužės vidurio, nurodė EK.

Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) spalio mėnesį skyrė Lenkijai 1 mln. dolerių per dieną baudą už atsisakymą sustabdyti Briuselio ginčijamos Aukščiausiojo Teismo Drausmės bylų kolegijos veiklą.

Lenkų prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) pasiūlė įstatymą, pagal kurį būtų atsisakyta šios kolegijos, vildamasis taip užbaigti ginčą.

Tačiau šiems pakeitimams dar turi pritarti Lenkijos įstatymų leidėjai, o stebėtojai klausia, ar tai nėra tik bandymas suteikti kitą pavadinimą.

„Faktas, kad, regis, yra impulsas reformuoti drausminimo režimą teisėjams Lenkijoje, yra pozityvus žingsnis, – sakė ES teisingumo komisaras Didier Reyndersas (Didjė Reindersas). – Vis dėlto galiausiai bus svarbu tai, kokiu mastu šiais įstatymais... bus kreipiamas dėmesys į Teisingumo Teismo išdėstytus reikalavimus.“

Lenkijai taip pat skirta kita ES bauda už atsisakymą uždaryti vieną anglių kasyklą.

ESTT šią 500 tūkst. eurų per dieną baudą skyrė rugsėjo mėnesį, dėl Lenkijos atsisakymo vykdyti nurodymą uždaryti Turuvo lignito kasyklą.

Lenkijos kaimynės Čekija ir Vokietija skundėsi dėl šios kasyklos neigiamo poveikio aplinkai, įskaitant grumtinio vandens teršimą, dulkes ir triukšmą.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00