2022.03.29 17:43 |Kategorija:  Cover news with delay
BNS nuotr.

Asociacija renka kontracepcijos priemones išprievartautoms Ukrainos moterims

Vilnius, kovo 29 d. (BNS). Asociacija renka ir šios savaitės pabaigoje į Ukrainą nugabens vietos moterims skirtą siuntą – higienos ir kontracepcijos priemones.

Organizacija teigia taip norinti padėti Rusijos karių per Maskvos invaziją išprievartautoms ukrainietėms.

Asociacijos „Lygiai“ vadovė Reda Jureliavičiūtė BNS sakė, kad iki šiol nežino, kelioms moterims prireiks tokio pobūdžio paramos.

„Visi buvę karai atnešė daugybę nukentėjusių nuo seksualinės prievartos, bet skaičių niekas negali žinoti“, – antradienį sakė R. Jureliavičiūtė.

„Dėl prievartos skaičiai nuolatos keičiasi, statistikos nelabai ir gali būti, tokie įvykiai dažniausiai nėra niekur fiksuojami, niekam nepranešama“, – teigė vadovė. 

Asociacija kviečia norinčius prisidėti prie siuntos, kurioje bus nėštumo testai, greitosios kontracepcijos tabletės ir higienos priemonės. 

„Ši siunta pristatys greitosios kontracepcijos tabletes išprievartautoms moterims Ukrainoje bei kitas joms būtinas higienines priemones ir vaistus. Ši kelionė ypatinga ir mes norime išnaudoti kiekvieną bagažo centimetrą, nes nežinome, kada galėsime tokį reisą pakartoti“, – skelbiama asociacijos feisbuko paskyroje.

Anot R. Jureliavičiūtės, tokio tipo prekės yra brangios, todėl prisidėjimas galimas, kad ir simboline pinigine auka. Tuomet asociacija tikslingiau panaudos lėšas pirkdama būtent tai, ko reikia.

„Kontraceptinių tablečių veikimo laikotarpis skirtingas – ir 72 val., 120 val. po lytinio akto. Ilgesnio laikotarpio reikalauja pati situacija“, – sakė „Lygiai“ vadovė. 

Apie specialių priemonių poreikį asociacija sužinojo per kitas Ukrainos organizacijas, kurios dirba su seksualinės prievartos ar prekyba žmonėmis aukomis. 

„Mes labai reaktyviai reagavom, kas vyksta Ukrainoje. Išsikalbėjom, kad reikia ir nėštumo testų moterims, higienos priemonių, menstruacinių taurelių, kurios daugkartinės. Aplinkybės padiktavo, kuria linkme eiti. Bendradarbiaudami pamatėme, kiek daug visko reikia, labai tema sudėtinga, bet svarbi“, – teigė R. Jureliavičiūtė.

Siunta į Ukrainą turėtų iškeliauti savaitgalį. Norintys prisidėti reikalingomis priemonėmis turėtų susisiekti su asociacija, priemones pristatant Kaune arba Vilniuje.

Anot R. Jureliavičiūtės, asociacija priemones ketina rinkti ir pakartotinai, tačiau nežinia, ar situacija bus palanki ir jas vis dar bus galima sėkmingai nugabenti į Ukrainą.

Rusijos invazija į Ukrainą prasidėjo vasario 24-ąją.  

Autorė Jurgita Andriejauskaitė

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05