2022.01.24 10:38 |Kategorija:  Cover news with delay

Ukraina laiko "per ankstyvu" JAV sprendimą evakuoti iš šalies dalį diplomatinio korpuso

Kijevas, sausio 24 d. (AFP-BNS). Ukraina pirmadienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų sprendimas evakuoti Kijeve dirbančių diplomatų šeimas ir dalį ne pačių būtiniausių darbuotojų dėl Rusijos karinio įsiveržimo grėsmės yra „per ankstyvas“.

„Gerbiame užsienio valstybių teisę užtikrinti savo diplomatinių misijų saugumą, [bet] laikome tokį amerikiečių žingsnį per ankstyvu ir perdėto atsargumo pasireiškimu“, – sakoma Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovo Oleho Nikolenkos pareiškime.

Vakarai kaltina Maskvą, kad ji ketina išplėsti savo agresiją prieš Ukrainą, sutelkusi prieš šios šalies sienų daugiau kaip 100 tūkst. karių. Kremlius savo ruožtu teigia neketinantis įsiveržti.

Įtampai didėjant Vašingtonas nurodė Kijeve dirbančių savo diplomatų šeimų nariams išvykti iš Ukrainos „dėl besitęsiančios grėsmės“, sekmadienį pranešė Valstybės departamentas.

Vašingtonas taip pat leido savanoriškai išvykti ne patiems būtiniausiems ambasados darbuotojams ir paragino Ukrainoje esančius JAV piliečius „apsvarstyti galimybę išvykti dabar“, nes Maskvos invazijos atveju neturėtų galimybių juos evakuoti.

O. Nikolenka naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad saugumo padėtis Ukrainoje pastaruoju metu smarkiai nepakito, nes Rusijos įsiveržimo grėsmė tęsiasi nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį ir ėmėsi remti Rytų Ukrainoje veikiančius prorusiškus separatistus. URM atstovas taip pat atkreipė dėmesį, kad Rusija savo pajėgas prie sienos su Ukraina pradėjo telkti dar pernai balandį.

„JAV Valstybės departamento sprendimas nereiškia, kad visi Amerikos ambasados darbuotojai išvyks iš Ukrainos. Atstovybė tęs visavertį darbą. Diplomatinės misijos nariai turės galimybę išvykti, jeigu to pageidaus. Tačiau jų išvykimas visiškai nebūtinas“, – nurodė O. Nikolenka.

Pasak jo, Ukrainos užsienio reikalų ministerija ragina ramiai vertinti Valstybės departamento rekomendaciją amerikiečiams registruoti savo kelionių planus institucijos tinklalapyje. „Tai įprasta tarptautinė praktika palaikyti konsulinį ryšį su savo piliečiais“, – aiškino O. Nikolenka.

Vis dėlto jis pažymėjo, kad Rusija toliau aktyviai stengiasi destabilizuoti padėtį Ukrainoje.

„Ukrainos ir tarptautinės žiniasklaidos erdvėje platinama daug dezinformacijos, manipuliacijų ir melagienų, siekiant pasėti paniką tarp ukrainiečių, įbauginti verslą, pakirsti mūsų valstybės ekonominį ir finansinį stabilumą. Esant tokiai padėčiai sunku blaiviai vertinti riziką ir išlaikyti ramybę“, – pripažino atstovas.

Pasak O. Nikolenkos, Ukrainos diplomatija „telkia beprecedentiškai didelį tarptautinių partnerių palaikymą Ukrainai, kad būtų stabdomi Rusijos agresyvūs veiksmai, užtikrinamas Ukrainos piliečių ir valstybės saugumas“.

„Šiuo kontekstu esame ypač dėkingi JAV vyriausybei už proaktyvią diplomatinę poziciją ir Ukrainos gynybos pajėgumų stiprinimą, įskaitant naujausios ginkluotės ir technikos perdavimą“, – sakė O. Nikolenka.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: