2022.01.22 10:38 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV ir NATO surengs dideles pratybas Viduržemio jūroje

Vašingtonas, sausio 22 d. (AFP-BNS). Jungtinės Valstijos penktadienį pranešė apie ateinančią savaitę prasidėsiančias dideles NATO karinių jūrų pajėgų pratybas Viduržemio jūroje, dalyvaujant amerikiečių lėktuvnešiui „USS Harry Truman“.

Pirmadienį prasidėsiančios pratybos „Neptune Strike 2022“ („Neptūno smūgis 2022“) vyks tvyrant didelei įtampai su Rusijai, kuri irgi rengs manevrus tuo pačiu laikotarpiu.

„Neptune Strike 22“ vyks iki vasario 4 dienos. [Šios pratybos] skirtos pademonstruoti NATO gebėjimą integruoti lėktuvnešio kovinės grupės aukšto lygio jūrinio smūgio pajėgumus, paremiant Aljanso vykdomą atgrasymą ir gynybą“, – sakė Pentagono atstovas Johnas Kirby (Džonas Kerbis).

J. Kirby teigė, kad šioms pratyboms pradėta ruoštis dar 2020 metais ir kad jos niekaip nesusijusios su nuogąstavimais, jog Rusija gali įsiveržti į Ukrainą, prie kurios sienų Maskva sutelkė dešimtis tūkstančių karių.

Vis dėlto „Neptune Strike 2022“ nebuvo įtrauktos į gruodžio 14 dieną NATO tinklalapyje paskelbtą 2022 metais planuojamų surengti mokymų sąrašą.

„Pačios pratybos nėra priderintos prie kokių nors scenarijų, kurie galėtų susiklostyti Ukrainos atžvilgiu, – pridūrė J. Kirby. – Iš tikrųjų tai yra NATO jūrinės pratybos, siekiant išbandyti... įvairiausius jūrinius pajėgumus, kurių tolesnį tobulinimą norime užtikrinti.“

Ketvirtadienį Rusija paskelbė, kad sausį ir vasarį Atlanto, Arkties ir Ramiajame vandenynuose bei Viduržemio jūroje surengs didelio masto jūrinių pajėgų pratybas, kuriose dalyvaus daugiau kaip 140 karo laivų ir apie 10 tūkst. karių.

J. Kirby pripažino, kad įtampa su Rusija paskatino sąjungininkų diskusijas dėl būtinybės suintensyvinti ginkluotųjų pajėgų mokymus.

Kijevas ir jo sąjungininkai Vakaruose kaltina Maskvą sutelkus prie šalies sienų apie 100 tūkst. karių ir galimai ruošiantis įsiveržti.

„Žinant dabartinę įtampą, buvo svarstoma dėl mūsų mokymų politikos. Po visų šių svarstymų ir diskusijų su mūsų NATO sąjungininkėmis buvo priimtas sprendimas žengti į priekį“, – žurnalistams aiškino Pentagono atstovas.

„USS Harry Truman“ ir jį lydintys laivai laikomi Viduržemio jūroje nuo gruodžio vidurio. Anksčiau planuota, kad šis lėktuvnešis bus dislokuotas JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinio štabo operacijų regione, daugiausiai apimančiame vandenis prie Vidurio Rytų valstybių, bet gruodžio pabaigoje gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostonas) nusprendė palikti šią kovinę grupę Viduržemio jūroje, kad padrąsintų europiečius didėjant įtampai  su Rusija.

Nors ir nepaminėjo nesutarimų dėl Ukrainos, Pentagonas pabrėžė, kad pasikeitusi pozicija „atspindi tolesnio buvimo Europoje poreikį“.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45