2022.01.15 11:20 |Kategorija:  Cover news with delay

Tongą pasiekė povandeninio ugnikalnio išsiveržimo sukeltas cunamis (papildytas)

Nukualofa, sausio 15 d. (AFP-AP-BNS). Didelės bangos šeštadienį smogė Tongos pakrantėms po galingo povandeninio ugnikalnio išsiveržimo, kurio sprogimo garsas girdėjosi aplinkinėse Ramiojo vandenyno salų valstybėse.

Tongos meteorologijos tarnyba nurodė, kad perspėjimas dėl cunamių galioja visoje šalyje. Pavojus taip pat buvo paskelbtas kaimyniniame Fidžyje.

Šis cunamis Tongoje buvo jau antrasis per pastarąsias dvi dienas.

„Nukualofoje stebėta 1,2 metro [aukščio] cunamio banga“, – per „Twitter“ parašė Australijos meteorologijos biuras. Po penktadienį įvykusio sprogimo aukščiausios bangos tesiekė 30 centimetrų.

Ugnikalnio, esančio tarp Hunga Tongos ir Hunga Hapai salų, naujausias išsiveržimas įvyko praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo atšauktas penktadienį paskelbtas perspėjimas dėl cunamių.

Išsiveržimas truko mažiausiai aštuonias minutes. Dujų, pelenų ir dūmų debesys iškilo į kelių kilometrų aukštį. Baiminantis aukštų bangų, pajūrio gyventojai buvo paraginti pasitraukti į aukštesnes vietas.

Naujienų portalas „Islands Business“ pranešė, kad policijos ir kariuomenės automobilių kolona evakavo Tongos karalių Tupou VI (Tupu VI) iš jo rūmų netoli kranto.

„Twitter“ vartotojas, pasivadinęs dr. Faka’iloatonga Taumoefolau (Fakailoatonga Taumoefolau), paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti į pakrantę atsiritančios didelės bangos.

„Tiesiogine prasme girdžiu veržiantis ugnikalnį, skamba gana audringai“, – rašė jis ir vėliau pridūrė: „Lyja pelenais ir mažais akmenėliais, tamsa užklojo padangę.“

Naujienų portalas „Matangi Tonga“ rašė, kad nuo išsiveržimo pradžios anksti penktadienį mokslininkai netoli ugnikalnio stebėjo galingus sprogimus ir pelenų stulpą nušviečiančius žaibus.

Iš palydovo padarytose nuotraukose matyti 5 km pločio pelenų, garo ir dujų juosta, iškilusi į apytikriai 20 km aukštį.

Fidžyje, esančiame už daugiau kaip 800 km, išsiveržimo trenksmas atrodė panašus į „garsų griaustinį“, sakė pareigūnai Suvoje.

Tongos valstybės tarnybos komisijos pareigūnė Victorina Kioa (Viktorina Kioja) penktadienį sakė, kad žmonės turėtų „vengti būti vietose, kuriose paskelbtas perspėjimas – žemose pakrančių teritorijose, rifuose ir paplūdimiuose“.

Tongos geologijos tarnybos vadovė Taaniela Kula (Taniela Kula) ragiono žmones likti patalpose, o būnant lauke – dėvėti apsaugines kaukes, taip pat uždengti lietaus vandens cisternas ir sistemas lietaus vandeniui rinkti.

Ramiojo vandenyno cunamių perspėjimo centras paskelbė „rekomendaciją dėl cunamių“ Amerikos Samoa. Tarnyba perspėjo, kad gali susidaryti „jūros lygio svyravimų ir stiprių vandenyno srovių, galinčių kelti pavojų prie paplūdimių“. Vėliau šis perspėjimas buvo atšauktas.

Panašus perspėjimas buvo paskelbtas ir už daugiau kaip 2,3 tūkst. km esančioje Naujojoje Zelandijoje.

Hunga Tongos-Hunga Hapai ugnikalnis yra šalia negyvenamos salos, maždaug už 65 km į šiaurę nuo Tongos sostinės Nukualofos.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: