2022.01.15 08:38 |Kategorija:  Cover news with delay

Ukraina kibernetinėje atakoje įžvelgia Rusijos pėdsaką

Kijevas, sausio 15 d. (AFP-BNS). Ukraina penktadienį pareiškė aptikusi užuominų, kad Rusija gali būti susijusi su virtinę vyriausybės tinklalapių paveikusia kibernetine ataka, įvykdyta tvyrant padidėjusiai įtampai tarp abiejų kaimyninių šalių.

„Tyrimas toliau tęsiamas, bet Ukrainos saugumo tarnyba jau gavo preliminarių užuominų, rodančių, už šiandienos didelio masto kibernetinės atakos prieš vyriausybės tinklalapius galimai stovi kompiuterinių įsilaužėlių grupės, susijusios su Rusijos slaptosiomis tarnybomis“, – per „Twitter“ parašė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Olehas Nikolenka.

Saugumo tarnybos SBU pranešime sakoma, kad per naktį iš ketvirtadienio į penktadienį įvykdytą ataką buvo paveikti iš viso 70 vyriausybės tinklalapių.

Dešimt jų patyrė „neteisėtą sutrikdymą“, bet svetainių turinys nebuvo paveiktas ir nebuvo nutekinta asmeninių duomenų.

Ataka buvo įvykdyta tvyrant didelei įtampai tarp Ukrainos ir Rusijos. Kijevas kaltina Maskvą sutelkus stiprias pajėgas prie sienos su Ukraina ir galbūt ruošiantis įsiveržti į šalį. Maskva tokius kaltinimus atmeta.

Užsienio reikalų ministerija anksčiau nurodė, kad ataka, per kurią sutriko jos pačios tinklalapio ir virtinės kitų vyriausybės institucijų svetainių, buvo „didžiulio“ masto.

Penktadienį keli tinklalapiai, įskaitant URM puslapį, vis dar neveikė, sakė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Prieš URM svetainę išjungiant jos pirmajame puslapyje buvo rodoma žinutė ukrainiečių, rusų ir lenkų kalbomis, kad ukrainiečių vartotojų asmeniniai  duomenys buvo užvaldyti.

„Visa informacija apie jus tapo vieša. Bijokite ir tikėkitės blogiausia“, – sakoma žinutėje.

SBU vėliau penktadienį nurodė, kad daugumos tinklalapių darbas buvo atkurtas ir kad padaryta menka žala.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: