2022.01.14 21:32 |Kategorija:  Cover news with delay

Siaučiant vėjui ugniagesiai dirbo be pertraukos, sulaukė 250 iškvietimų

Klaipėda, sausio 14 d. (BNS). Penktadienį siaučiant itin stipriam vėjui dėl jo sukeltų padarinių ugniagesiai sulaukė apie 250 iškvietimų.

Lietuvoje siautęs itin stiprus vėjas nuostolių pridarė visoje šalyje – virto medžiai, jachtos, apšvietimo stulpai ir šviesoforai, skraidė stogai.

Kaip BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Koordinavimo skyriaus budėtojas, nuo 6 val. iki 18 val. ugniagesiai kviesti 250 kartų – maždaug penkis kartus daugiau nei įprastą dieną.

„Užfiksuoti šeši atvejai, kai medžiai virto ant automobilių, du atvejai, kai ugniagesiai vyko tvarkyti vėjo nuneštų stogų“, – sakė budėtojas.

Apie 50 kvadratinių metrų stogo vėjas nunešė Kaune, Vaidoto gatvėje. Skardinis stogas pakibo ant troleibuso laidų.

Vilniaus rajone vidurdienį ant važiuojamosios kelio dalies nukritęs stogas nutraukė elektros laidus. 

Klaipėdoje vėjas nuvertė dvi Pilies uoste žiemoti iš vandens iškeltas jachtas.

Praūžęs vos kelių sekundžių vėjo gūsis nuostolių pridarė gyvūnų prieglaudoje, kur išvartė apie keturias dešimtis voljerų.

Marijampolės rajone vėjas nuo kelio nubloškė vilkiką. Iš Lenkijos vykęs vilkikas vežė putų polistireno plokštes.

Suvalkijoje nuo kelio nuriedėjo vėjo pakeltas ir į šalikelę nublokštas iš Rusijos vykęs vilkikas. Jis į Šveicariją gabeno slidinėjimo trasų keltuvo kabiną.

Tiek vieno, tiek kito vilkiko vairuotojai nenukentėjo.

Anot PAGD budėtojo, neišvengta ir ugnies sukeltų nelaimių. Naujojoje Vilnioje užsiliepsnojus mediniam daugiabučiui viename iš butų rastas žuvęs žmogus. 

„Vėjas jau aprimo, pajėgos mažiau dirba, bet šiandien ugniagesiai darbavosi be pertraukos“, – sakė budėtojas. 

Liko be elektros

Bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) duomenimis, Lietuvoje dėl didelio vėjo penktadienio vakarą elektros dar neturėjo apie 40 tūkst. klientų, tiekimas atstatytas maždaug 105 tūkst. namų ūkių.

Pasak ESO, gedimai dėl itin stipraus vėjo fiksuoti visoje šalyje, iš viso dirba 155 brigados.

Bendrovė pažymi, kad audra per trumpą laiką praūžė per visą šalį, jai besitęsiant buvo sudėtinga ir pavojinga šalinti gedimus ir daryti apžiūras, medžiai krito prie gedimus tvarkančių specialistų.

Meteorologų duomenimis, penktadienį užfiksuotas katastrofinio stiprumo vėjo greitis ir perkūnija.

Šilutės rajone jis pasiekė katastrofinio vėjo greičio kriterijų – 35,5 metro per sekundę (apie 128 km/h). Stiprus vėjas medžius rovė su šaknimis, jie krisdami pažeidė elektros oro linijas.

Autorė Jurgita Andriejauskaitė

[email protected], Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: