2021.12.07 20:20 |Kategorija:  Cover news with delay

J. Bidenas per derybas su V. Putinu perspėjo Rusiją nemėginti veržtis į Ukrainą

Vašingtonas, gruodžio 7 d. (AFP-BNS). JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį surengė dvi valandas trukusias derybas vaizdo ryšiu, per kurias Amerikos lyderis žadėjo perspėti dėl skausmingų sankcijų Maskvai ir didesnės karinės paramos Rytų Europai, jeigu Rusija įsiveržtų į Ukrainą.

„Sveikinimai, pone prezidente“, – V. Putinas ištarė Kremliaus paskelbtame trumpame vaizdo įraše. J. Bidenas pasakė, kad „gera matyti“ Rusijos vadovą ir išreiškė viltį, kad kitas jų pokalbis bus tiesioginis.

Nors derybų pradžios tonas atrodė draugiškas, tarp abiejų šalių pastaruoju metu tvyrojo didelė įtampa.

Rusija neigia planuojanti įsiveržti į Ukrainą, bet iš palydovų padarytose nuotraukose matyti prie sienos sutelktos gausios pajėgos, todėl didėja nuogąstavimai dėl galinčio įsiplieksti karo.

Per derybas J. Bidenas sėdėjo už uždarytų durų Baltųjų rūmų Operatyvinių pasitarimų kabinete, kuriame taikomos itin griežtos saugumo priemonės. Per panašų pokalbį vaizdo ryšiu su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, surengtą prieš tris savaites, Amerikos prezidentas sėdėjo puošnesniame Roosevelto (Ruzvelto) kambaryje, o jo pradžią galėjo stebėti pakviesti žurnalistai.

Vašingtonas ir jo sąjungininkės Europoje nėra tikros, ar apie 100 tūkst. sausumos pajėgų karių, kuriuos Maskva perkėlė prie Ukrainos sienų, kelia realią invazijos grėsmę, ar tėra Rusijos lyderio blefas.

2014 metais Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį aneksavusi ir prorusiškus sukilėlius rytinėje Ukrainoje remianti Maskva „isterija“ vadina Vakarų būgštavimus dėl neva jos rengiamos invazijos į Ukrainą.

J. Bidenas ir V. Putinas turi visą sąrašą temų, kurias reikėjo aptarti – nuo ​​abipusių derybų dėl strateginių ir branduolinių grėsmių mažinimo, kibernetinių atakų, kurias, anot Vašingtono, skatina Maskva, iki bandymų įtikinti Iraną nutraukti savo branduolinę programą.

Tačiau Rusijos pajėgų sutelkimas prie Ukrainos sienų tikriausiai buvo svarbiausia pokalbio tema.

Pasak V. Putino, Rusija imasi „adekvačių karinių-techninių priemonių“, NATO karinei infrastruktūrai „artėjant“ prie Rusijos sienų.

Nors Ukraina toli gražu nėra priartėjusi prie stojimo į JAV vadovaujamą karinį aljansą, V. Putinas reikalauja „teisinių“ garantijų, kad šito niekada nebus.

„Rusija niekada neplanavo nieko pulti“, – antradienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. – Tačiau turime savas raudonas linijas.“

Jungtinės Valstijos ir NATO sako, kad Rusijai negali būti suteikta teisė blokuoti Ukrainos siekius.

Jeigu Rusija nuspręstų pulti Ukrainą, V. Putinas rizikuotų sulaukti koordinuoto Vakarų atsako, kuriuo būtų siekiama sužlugdyti Rusijos ekonomiką.

Vienas aukšto rango pareigūnas iš J. Bideno administracijos pirmadienį sakė, kad JAV ir jų sąjungininkės yra pasiruošusios nubausti Maskvą „griežtomis ekonominėmis atsakomosiomis priemonėmis“, jei ji pradėtų puolimą.

Antradienį suplanuoto virtualaus susitikimo su V. Putinu išvakarėse J. Bidenas pasikalbėjo su Prancūzijos, Vokietijos, Italijos ir Jungtinės Karalystės lyderiais. Po šio pokalbio lyderiai sakė, jog jų šalys pasiryžusios siekti, kad būtų gerbiamas Ukrainos suverenitetas ir teritorinis vientisumas.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 18

2024.04.18 19:30
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 19:30
2024.04.18 16:49
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:49
2024.04.18 16:45
Įvairenybės, kultūra 2024.04.18 16:45
2024.04.18 14:42
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:42
2024.04.18 14:10
Užsienio naujienos 2024.04.18 14:10