2021.12.01 18:48 |Kategorija:  Cover news with delay

EK siūlo leisti šalims Baltarusijos pasienyje pratęsti prieglobsčio prašymų nagrinėjimą (atnaujintas)

Briuselis, gruodžio 1 d. (AFP-BNS). Europos Komisija trečiadienį pasiūlė leisti Bendrijos valstybėms narėms, besiribojančioms su Baltarusija ir susiduriančioms su Minsko organizuotu migrantų srautu pratęsti prieglobsčio prašymų nagrinėjimo laiką.

Tai leistų Lenkijai, Lietuvai ir Latvijai pratęsti naujų prieglobsčio prašymų registravimo laikotarpį nuo 10 dienų iki keturių savaičių ir iki keturių mėnesių pratęsti sprendimo dėl prašymo pateikimo terminą.

Migrantų teises ginančios grupės pasmerkė šiuos pakeitimus kaip „Europos tvirtovės“ kūrimą, griaunantį ES humaniško elgesio su prieglobsčio prašytojais standartus.

ES vidaus reikalų komisarė Ylva Johansson (Ilva Johanson) per spaudos konferenciją žiniasklaidai sakė, kad padėtis, su kuria susiduria ES valstybės prie Baltarusijos sienos, „neturi precedento,.. todėl mes imamės visų šių priemonių“.

Ji pabrėžė, kad minėta situacija „deeskaluojasi“, ES darant spaudimą migrantų kilmės šalims, tokioms kaip Irakas, nutraukti skydžius į Baltarusiją ir susigrąžinti tūkstančius migrantų, kurie jau yra Baltarusijoje.

Tačiau, pasak eurokomisarės, šalys ir toliau yra raginamos neužmiršti „lankstumo... susidūrus su pavojumi, sudėtinga ir įtampą keliančia situacija“.

Tuo metu Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Margaritis Schinas pareiškė, kad blokas gyvena „gaisrų gesinimo“ režimu kovodamas su „hibridine grėsme“ iš Baltarusijos, siunčiančios migrantus prie ES sienų.

„Mes siūlome sprendimą, kuriame atsižvelgiama į visas žmonių, kurie išskirtinėmis aplinkybėmis nori prašyti prieglobsčio, teises tai padaryti“, – sakė jis.

Tačiau tarptautinės organizacijos „Amnesty International“ teigimu, padėtis buvo „puikiai valdoma pagal taisykles, kurios galiojo“.

„Šiandienos pasiūlymai toliau baus žmones dėl politinės naudos, susilpnins prieglobsčio prašytojų apsaugą ir pakenks ES pozicijai viduje ir užsienyje“, – sakė grupės Europos biuro direktorė Eve Geddie (Evė Gedi).

„Europos tvirtovė“

Kitos nevyriausybinės organizacijos „Oxfam“ organizacijos migracijos kampanijos vadovė Erin McKay (Erin Maki) sakė, jog šis „pasiūlymas susilpnina pagrindines prieglobsčio prašytojų teises, stiprina „Europos tvirtovę“ ir prieštarauja viskam, ką ginti turėtų ES“.

Minimas EK pasiūlymas bus įgyvendintas, kai jam pritars ES valstybės narės.

Dėl pasiūlymo turi būti „konsultuojamasi“ su Europos Parlamentu, tačiau jis negali jo blokuoti, nes pasiūlymas grindžiamas ES sutartyje numatyta sąlyga, leidžiančia „priimti laikinąsias priemones ekstremaliose migracijos situacijose prie ES išorės sienų“.

Remiantis EK duomenimis, šiemet į ES per Baltarusiją atvyko beveik 8 tūkst. migrantų:  4 285 – į Lietuvą,  3 255 – į Lenkiją ir 426 – į Latviją.

Dauguma atvykėlių yra iš Irako, Sirijos ir Jemeno. Žurnalistams jie sakė norintys keliauti toliau į ES vakarus – Vokietiją, Suomiją ar kitas šalis – ir prašyti prieglobsčio. 

Tačiau Lietuva, Lenkija ir Latvija sugriežtino savo sienų apsaugą, pasienyje dislokavo kariuomenę ir nuteisė pjaunančios vielos užtvaras, kad sustabdytų iš Baltarusijos nelegaliai sieną kertančius migrantus.

Lenkija ėmėsi griežčiausių priemonių migrantams sustabdyti. Ji kriminalizavo neteisėtą sienos kirtimą ir pasienio regione įvedė prieštaringai vertinamą nepaprastąją padėtį. Dėl jos žurnalistai ir žmogaus teisių organizacijos negali patekti į pasienio regioną.

Trečiadienį nepaprastoji padėtis buvo pratęsta dar trims mėnesiams – iki vasario pabaigos.

Lenkija taip pat yra kaltinama išstumianti į jos teritoriją patekusius migrantus atgal į Baltarusiją. Šį veiksmą, vadinamą „grąžinimu“, draudžia ES ir tarptautinė teisė.

Be to, Varšuva atmetė Briuselio prašymą leisti Varšuvoje įsikūrusios ES pasienio agentūros „Frontex“ pareigūnams padėti patruliuoti pasienyje.

Lenkijos žiniasklaidos duomenimis, abiejose Lenkijos ir Baltarusijos sienos pusėse jau mirė mažiausiai 12 žmonių.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) šią savaitę paskelbė, kad Lenkijai tenka dalis atsakomybės už migrantų „dideles kančias“ pasienyje, ir apkaltino Varšuvą bei Minską „rimtais žmogaus teisių pažeidimais“.

EK nurodė, kad siūlomos priemonės bus tikslinės, laikinos, gerbs „pagrindines teises ir tarptautinius įsipareigojimus, įskaitant negrąžinimo principą“.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00
2024.03.28 14:35
Lietuvos politika 2024.03.28 14:35
2024.03.28 13:55
Užsienio naujienos 2024.03.28 13:55