2021.12.01 13:30 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV ir Rusijos diplomatijos vadovai surengs derybas dėl Ukrainos

Ryga, gruodžio 1 d. (AFP-BNS). JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) ketvirtadienį Stokholme susitiks su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, atsinaujinus karinei įtampai prie Rusijos ir Ukrainos sienos, trečiadienį sakė vienas amerikiečių pareigūnas.

A. Blinkenas su S. Lavrovu kalbėsis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikimo kuluaruose, prieš tai susitikęs su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba.

Trečiadienį A. Blinkenas lankosi Rygoje, kur susirinkę NATO šalių užsienio reikalų ministrai daug dėmesio skiria Rusijos pajėgų telkimui prie Ukrainos sienos.

Trečiadienį Rygoje ukrainiečių ministras D. Kuleba paragino NATO priimti „atgrasymo paketą“, galintį užkirsti kelią Rusijos invazijai į Ukrainą.

NATO diskutuoja, kaip reaguoti į Rusijos pajėgų telkimą prie Ukrainos sienos, Vakarų valstybėms baiminantis, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas galbūt planuoja invaziją.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas po sąjungininkių antradienio derybų įspėjo, kad Rusijai operacija prieš Ukrainą „brangiai atsieitų“, ir sakė, kad Aljanso narės galėtų įvesti sankcijų.

Pati NATO dėl sankcijų nesprendžia.

Ukraina, kurios pastangos įstoti į šį JAV vadovaujamą bloką yra įstrigusios, gauna didesnę NATO sąjungininkių karinę paramą.

Rusija, kuri 2014 metais atplėšė nuo Ukrainos ir aneksavo Krymą, be to, remia su Kijevu kovojančius prorusiškus separatistus Ukrainos rytuose, griežtai neigia šiuo metu planuojanti puolimą ir kaltina NATO įtampos kurstymu.

V. Putinas antradienį sakė, kad karinės pratybos ir kiti Vakarų bei Ukrainos veiksmai kelia pavojų Rusijos saugumui. Jis įspėjo neperžengti Kremliaus „raudonųjų linijų“.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: