2021.11.27 13:59 |Kategorija:  Cover news with delay

Eidamas 92 metus mirė Brodvėjaus kompozitorius S. Sondheimas

Niujorkas, lapkričio 27 d. (AFP-BNS). Legendinis Brodvėjaus kompozitorius Stephenas Sondheimas (Stivenas Sondheimas), įnešęs daugybę naujovių į Amerikos muzikinio teatro žanrą, mirė penktadienį, eidamas 92 metus.

Dainų tekstų autorius ir kompozitorius, parašęs kūrinius ir tokiems miuziklams kaip „Vestsaido istorija“ (West Side Story, 1957) bei „Svynis Todas“ (Sweeney Todd, 1979), S. Sondheimas netikėtai mirė savo namuose Konektikuto valstijoje kitą dieną po Padėkos dienos, kurią paminėjo kartu su draugais, pranešė jo advokatas F. Richardas Pappas (F. Ričardas Papas).

Brodvėjaus Bernardo B. Jacobso (Bernardo B. Džeikobso) teatre rodomo S. Sondheimo miuziklo „Kompanija“ (Company) publicistas Rickas Miramontezas (Rikas Miramontezas) patvirtino naujieną naujienų agentūrai AFP.

„Netekome muzikinio teatro Šekspyro“, – sakoma „Kompanijos“ režisierės Marianne Elliott (Marian Eliot) pranešime, paskelbtame spektakliui skirtoje paskyroje tviteryje.

Prieš pasirodymą M. Elliott ir aktoriai užlipo į sceną, kur kartu su stovinčia publika pagerbė mirusį dainų autorių gausiomis ovacijomis.

Žvarbiu oru Į teatrą Niujorko gatvėmis skubėjęs žiūrovas, vardu Mike'as Morrisas (Maikas Morisas), kalbėjo: „Tai – eros pabaiga. Jis – žmogus, sukėlęs revoliuciją Amerikos muzikiniame teatre.“

Kitas teatro žiūrovas Austinas Philemonas (Ostinas Filemonas) kompozitorių pavadino „monumentalia muzikinio teatro istorijos figūra“.

„Jį prisimins dar ne vieną šimtmetį“, – pridūrė jis.

Paaiškindama S. Sondheimo sėkmę, M. Elliot naujienų agentūrai AFP teigė: „Jis niekada neparašė natos ar žodžio, kuris neturėtų psichologinės reikšmės.“

„Taigi visa prasmė slypi ir jo sukurtų dainų melodijose, ir žodžiuose, dainų tekstuose. Štai todėl jis buvo tarsi Šekspyras, nes galima sekti dainų ritmą arba jo klausytis, ir instinktyviai pajusite, ką kompozitorius pasakoja apie personažą“.

Niujorke 1930 metų kovo 22 dieną gimęs S. Sondheimas nuo mažens įsitraukė į muzikinį teatrą, nors abu jo tėvai dirbo mados pramonėje.

Būsimasis kompozitorius pradėjo groti pianinu būdamas septynerių, o tarp jo šeimos draugų buvo ir Oskaras Hammersteinas II (Oskaras Hamersteinas II), garsaus muzikinio teatro rašytojų dueto „Rodgersas ir Hammersteinas“ dalyvis.

Pirmasis profesionalus S. Sondheimo darbas buvo 6-ojo dešimtmečio televizijos komedijoje „Topper“. 

1968–1969 metais jis taip pat rašė kryžiažodžius žurnalui „The New York Magazine“. Vėliau ši patirtis meistriškai klaidinti žiūrovus jam pravertė dirbant teatre.

Didysis profesinis proveržis Brodvėjuje įvyko 1957 metais pastačius „Vestsaido istoriją“, o po dvejų metų sėkmės sulaukė miuziklas „Čigonas“ (Gypsy).

„Vestsaido istorija“ yra du kartus adaptuota kine – pirmą kartą 1961 metais. Šiame filme pagrindinį vaidmenį atliko Rita Moreno. 

Nauja adaptacija kino teatrus turėtų pasiekti gruodžio pradžioje, o miuzikle pagrindinius vaidmenis atlieka Anselis Elgortas ir pradedančioji aktorė Rachel Zegler (Reičel Zegler).

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: