2021.11.26 19:33 |Kategorija:  Cover news with delay

EVA: dar anksti spręsti, ar naujai COVID-19 atmainai reikės naujos vakcinos

Haga, lapkričio 26 d. (AFP-BNS). Europos Sąjungos farmacijos priežiūros agentūra penktadienį pranešė, kad atidžiai stebi naujausią pandeminio koronaviruso atmainą B.1.1.529 , tačiau dar anksti spręsti, ar reikės dėl jos keisti vakcinas.

Europos vaistų agentūra (EVA) nurodė, kad jai reikia surinkti daugiau informacijos apie šį „daug mutacijų“ turintį viruso variantą, kad išsiaiškintų, ar jis gali būti atsparus šiuo metu Bendrijoje naudojamoms vakcinoms.

„Atidžiai stebime naujai pasirodžiusią [atmainą] B.1.1.529, turinčią daug mutacijų COVID-19 dyglio baltyme“, – naujienų agentūrai AFP sakė Amsterdame įsikūrusi EVA.

„Dabartinės informacijos nepakanka nustatyti, ar šis variantas smarkiai išplis ir kiek jis gali būti atsparus vakcinų sukurtam imunitetui“, – nurodoma pranešime.

„EVA nuomone, dabar dar anksti prognozuoti, ar reikės specialiai pritaikytos skirtingos sudėties vakcinos prieš šią naują atmainą“,  – priduriama jame.

Europos Sąjunga greitai reagavo į pranešimus apie naują pandeminio koronaviruso atmainą ir pasiūlė šalims narėms atšaukti skrydžius iš PAR, kur ji buvo nustatyta.

„Naujienas apie naują labai mutavusią COVID atmainą vertiname labai rimtai“, – penktadienį pareiškė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen).

„Žinome, kad dėl mutacijų gali atsirasti ir išplisti dar didesnį nerimą keliančių viruso atmainų, kurios per kelis mėnesius gali paplisti visame pasaulyje, – pridūrė ji. – Dabar svarbu, kad mes visi Europoje veiktume labai greitai, ryžtingai ir vieningai.“

Penktadienį Belgija pranešė nustačiusi pirmą užsikrėtimo naująją atmaina atvejį Europoje.

EVA yra patvirtinusi keturias vakcinas nuo koronaviruso:  iRNR tipo vakcinas „Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“, taip pat „Johnson & Johnson“ ir „AstraZeneca“ preparatus, sukurtus pasitelkiant virusinių vektorių technologiją. 

Vokietijos farmacijos bendrovė „BioNTech“ penktadienį pranešė, kad tikisi „vėliausiai per dvi savaites“ išsiaiškinti, ar jos su bendrove „Pfizer“ sukurta vakcina apsaugo nuo naujo pandeminio koronaviruso varianto.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: