2021.11.25 17:46 |Kategorija:  Cover news with delay

Ministerija kviečia teikti paraiškas projektų finansavimui iš Sporto rėmimo fondo

Vilnius, lapkričio 25 d. (BNS). Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ketvirtadienį pranešė kviečianti teikti paraiškas projektų finansavimui iš Sporto rėmimo fondo.

Į šias lėšas gali pretenduoti projektai, skirti veikloms, skatinančioms fizinio aktyvumo plėtrą, taip pat sporto inventoriui ir įrangai įsigyti, organizuoti sporto renginius, bei kvalifikacijai tobulinti ir sporto informacijos sklaidai. 

Be kita ko, į finansavimą gali pretenduoti projektai, skirti esamų sporto paskirties pastatų arba sporto paskirties inžinerinių statinių plėtrai, priežiūrai ir remontui.

10 proc. fondo lėšų skiriama neįgaliųjų sporto plėtrą skatinantiems projektams įgyvendinti.

Paraiškas sporto projektų finansavimui gauti gali teikti tik juridiniai asmenys. Fondo lėšomis gali būti finansuojama iki 90 proc. projekto išlaidų, o projektų įgyvendinimo laikotarpis turi būti ne ilgesnis nei ketveri metai.

Paraiškas projektams galima teikti iki gruodžio 23 dienos, išskyrus paraiškas pastatų plėtrai, priežiūrai ar remontui – jas galima pateikti iki kitų metų kovo 1-osios.

Sporto projektų konkursus administruoja ministerijai pavaldus Švietimo mainų paramos fondas. Centrinė projektų valdymo agentūra administruoja pastatų plėtros, priežiūros ir remonto projektų konkursus.

Finansuojami projektai atrenkami konkurso būdu. Paraiškas vertina nepriklausomi ekspertai ir vertintojai, po to – švietimo, mokslo ir sporto ministro sudaryta Sporto projektų komisija.

2022 metais naujiems sporto projektams planuojama paskirstyti ne mažiau 5 mln. eurų fondo lėšų. Tęstiniams projektams finansavimas bus užtikrinamas iš kiekvienų kitų metų fondo biudžeto.

Ministerija primena, kad po pernai priimto Konstitucinio Teismo sprendimo, kuriuo nuostatos, reglamentuojančios fondo finansavimą ir lėšų skyrimo tvarką, buvo pripažintos prieštaraujančios Konstitucijai, pasikeitė fondo sudarymo tvarka.

Antikonstitucinėmis buvo pripažintos tos Sporto įstatymo nuostatos, kurios iš anksto numatė fiksuoto dydžio finansavimą, įtvirtinant jo konkretų lėšų dydį kaip tam tikrą procentinę dalį nuo akcizo už alkoholinius gėrimus ir apdorotą tabaką (2, 2,5, 3 proc.) ir loterijų ir azartinių lošimų mokesčio (10 proc.) dalies, o taip pat tos, kurios numatė, kad einamaisiais biudžetiniais metais nepanaudotos lėšos negrąžinamos į valstybės biudžetą ir paliekamos kitais biudžetiniais metais numatytiems sporto projektams finansuoti.

Pasak ministerijos, dėl to dabar fondas yra biudžeto priemonė be specialaus pajamų šaltinio ir įstatymu apibrėžtų apimčių ir jam tik vieneriems biudžetiniams metams skiriamų lėšų dydį kasmet nustato Vyriausybė ir Seimas, tvirtindamas valstybės biudžetą.

Numatoma, jog 2022-iesiems fondui bus skirti 14,88 mln. eurų. Iš šios sumos bus finansuojami ir 2019-2021 metų kvietimų sporto projektai.

[email protected], +370 5 205 85 31, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: