2021.11.25 15:35 |Kategorija:  Cover news with delay

Rumunijos parlamentas paskyrė buvusį generolą N. Ciuca premjeru

Bukareštas, lapkričio 25 d. (AFP-BNS). Rumunijos parlamentas ketvirtadienį uždegė žalią šviesą į atsargą išėjusiam keturių žvaigždučių generolui Nicolae Ciuca (Nikolajei Čukei) stoti prie koalicinės vyriausybės vairo, užbaigdamas politinę krizę, kilusią šiai Europos Sąjungos narei grumiantis su ketvirtąja koronaviruso pandemijos banga.   

N. Ciuca liberalai jų buvę politiniai varžovai socialdemokratai sekmadienį sudarė susitarimą dėl koalicinės vyriausybės. Jis buvo pasiektas praėjus dviem mėnesiams po to, kai parlamentas pareiškė nepasitikėjimą liberalų premjeru Florinu Citu (Florinu Čicu).  

Naujai koalicijai taip pat priklauso nedidelė Rumunijos vengrų demokratinė sąjunga (UDMR). 

Per balsavimą už N. Ciuca paskyrimą pasisakė 318 deputatų, prieš balsavo 126 įstatymų leidėjai.  

„Atidedame į šalį mūsų politinius nesutarimus.., kad padarytume galą šiai įtemptai padėčiai, susiklosčiusiai mūsų šalyje“, – sakė Afganistano karo veteranas 54 metų N. Ciuca, prieš balsavimą kreipdamasis į parlamentarus.  

N. Ciuca Nacionalinė liberalų partija (PNL) ir Socialdemokratų partija (PSD), drauge buvusios valdžioje 2012-2014 metais, sutarė dėl beprecedentės premjerų „rotacijos“ iki 2024-ųjų gruodį numatytų parlamento rinkimų.   

Pagal koalicijos susitarimą, N. Ciuca ir PSD lyderis Marcelis Ciolacu (Marčelis Čolaku) premjero poste dirbs po pusantrų metų. 

PSD yra didžiausia politinė partija Rumunijoje, tačiau pastarąjį jos vadovavimo laikotarpį, kuris baigėsi 2019 metais, temdė didžiuliai protestai prieš korupciją ir ginčai su Briuseliu dėl kontroversiškų teismų sistemos reformų.  

Politinė suirutė Rumunijoje kilo spalio pradžioje, kai premjeras F. Citu parlamente pralaimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo. Tai įvyko kelios savaitės po to, kai viena koalicijos partnerė pasitraukė iš jo vyriausybės, apkaltinusi premjerą „diktatorišku požiūriu“.  

Politinė krizė kilo Rumunijai, vienai skurdžiausių ES valstybių, grumiantis su didžiule COVID-19 banga. Šalyje, turinčioje 19 mln. gyventojų, pilnai pasiskiepiję vos 37 proc. žmonių. 

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: