2021.11.25 11:30 |Kategorija:  Cover news with delay

Baltijos šalių ir Lenkijos vadovai reiškia susirūpinimą dėl Rusijos „Memorial“ naikinimo

Vilnius, lapkričio 25 d. (BNS). Baltijos šalių ir Lenkijos prezidentai bendrame pareiškime pareiškė susirūpinimą dėl Rusijos istorinių tyrimų organizacijos „Memorial“ galimo naikinimo, ketvirtadienį pranešė Lietuvos prezidentūra.

„Mes, Lenkijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos Prezidentai, išreiškiame rūpestį dėl istorinio revizionizmo Rusijoje ir konkrečiai dėl galimo „Memorial“ uždarymo“, – teigiama pareiškime.

Prezidentai taip pat teigia sutarę „stiprinti bendradarbiavimą kovojant su istorijos klastojimu, dezinformacija ir istoriniu revizionizmu“.

„Kartu sieksime užtikrinti istorinį totalitarinių režimų įvykdytų nusikaltimų atminimą“, – akcentuojama Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos kartu su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda), Latvijos prezidentu Egilu Levitu ir Estijos prezidentu Alaru Karisu priimtame pareiškime.

Rusijos Aukščiausiasis Teismas ketvirtadienį svarstys prokurorų reikalavimą likviduoti garsiausią Rusijos teisių gynimo grupę „Memorial“, kuri Rusijoje yra paskelbta „užsienio agente“.

„Memorial“ 1989 metais įkūrė Sovietų Sąjungos disidentai, tarp jų Nobelio taikos premijos laureatas Andrejus Sacharovas. Organizacija sukaupė didžiulį dokumentų apie sovietų nusikaltimus archyvą ir kovoja už žmogaus teises Rusijoje.

Prokurorai prašo teismo likviduoti organizacijos centrinę struktūrą „Memorial International“, esą pažeidusią prieštaringai vertinamą Rusijos įstatymą dėl „užsienio agentų“.

Baltijos šalių ir Lenkijos prezidentų kreipimęsi pabrėžiama, kad „Memorial“ dalyvauja ginant žmogaus teises Rusijoje ir dokumentuoja stalinizmo nusikaltimus visoje buvusioje Sovietų Sąjungos teritorijoje.

„Labai vertiname „Memorial“ darbuotojų atsidavimą ir ryžtą įamžinti sovietinių nusikaltimų – įvykdytų prieš lenkų, lietuvių, latvių ir estų tautas, taip pat prieš milijonus rusų, ukrainiečių ir kitų tautybių žmonių – aukas“, – teigia prezidentai.

„Nepaprastai žavimės Rusijos piliečių, pasirengusių pasakyti visą tiesą apie nepatogią istoriją ir totalitarinių režimų vykdytus žmogaus teisių pažeidimus, darbu. Šis darbas – svarbus indėlis išsaugant Europos kolektyvinę atmintį“, – rašoma pareiškime.

„Memorial“ ištisus dešimtmečius kataloguoja Sovietų Sąjungoje įvykdytus žiaurius nusikaltimus, ypač liūdnai pagarsėjusiuose gulago priverčiamųjų darbų lageriuose ir kolonijose.

Organizacija taip pat kovoja už politinių kalinių, migrantų ir kitų grupių teises, stengiasi atkreipti dėmesį į teisių pažeidimus, ypač neramiame Šiaurės Kaukazo regione, apimančiame Čečėniją.

„Memorial International“ tvarko didžiulį grupės archyvą Maskvoje ir koordinuoja dešimčių su „Memorial“ susijusių nevyriausybinių organizacijų Rusijoje ir užsienyje darbą.

Jungtinių Tautų pareigūnai, Europos Taryba, tarptautinės teisių gynimo grupės ir Vakarų vyriausybės įspėjo Rusiją nelikviduoti „Memorial“. Atsiimti prašymą organizaciją naikinti teisėsaugą ragino ir Nobelio taikos premijos laureatai buvęs Sovietų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas ir nepriklausomo laikraščio „Novaja Gazeta“ vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Muratovas.

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: