2021.10.22 11:21 |Kategorija:  Cover news with delay

JAV įstatymų leidėjai siekia nubausti D. Trumpo sąjungininką už šaukimų ignoravimą

Vašingtonas, spalio 22 d. (AFP-BNS). JAV įstatymų leidėjai ketvirtadienį apkaltino svarbų buvusio prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sąjungininką nepagarba teismui, laikomą baudžiamuoju nusižengimu, nes jis nepaisė šaukimo atvykti duoti parodymų komitetui, tiriančiam sausio 6-osios Kapitolijaus šturmą.   

Buvęs Baltųjų rūmų vyriausiasis strategas Steve'as Bannonas (Stivas Banonas) yra atsidūręs dėmesio centre dėl jo numanomo vaidmens organizuojant maištą ir galimo veiksmų koordinavimo su D. Trumpu bei jo patarėjais.  

Atstovų Rūmai nubalsavo, kad S. Bannono klausimas būtų perduotas federaliniams prokurorams. Šie turės nuspręsti, ar pareikšti jam oficialius kaltinimus, bet tokiu atveju teisinis mūšis tikriausiai tęstųsi kelis mėnesius ir smarkiai apsunkintų atliekamą tyrimą.     

„Ponas Bannonas demonstruoja beprecedentį ignoravimą, ir mes to nepakęsime“, – sakė komiteto pirmininkas demokratas Bennie Thompsonas (Benis Tompsonas) . 

„Nikam neleisime žlugdyti mūsų darbo, nes mūsų darbas per daug svarbus – jis turi padėti užtikrinti saugią Amerikos demokratijos ateitį“, – kalbėjo jis. 

Tyrėjai sako, kad S. Bannono parodymai būtini siekiant susidaryti aiškų vaizdą apie D. Trumpo veiksmus prieš ir per kruviną Kapitolijaus šturmą, surengtą per bendrą abejų Kongreso rūmų posėdį, sušauktą Joe Bideno (Džo Baideno) pergalei prezidento rinkimuose patvirtinti.    

Keli įstatymų leidėjai atkreipė dėmesį į S. Bannono komentarus, kuriuos jis išsakė savo tinklalaidėje likus kelioms dienos iki maišto ir tos dienos rytą.  

„Rytoj situacija taps nevaldoma... Tai ne fantazijų diena, tai maniakiško susitelkimo diena. Susitelkite, Susitelkite, susitelkite“, – kalbėjo jis.  

„Tuojau pat einame prie taikinio, gerai? Tai atakos taikinys, kokio visada norėjome“, – sakė S. Bannonas.  

67 metų S. Bannonas praėjusią savaitę turėjo  duoti parodymus Kongreso tarppartiniam specialiajam komitetui, tačiau D. Trumpo advokatai patarė jam neliudyti, argumentuojant „pokalbių su prezidentu konfidencialumu“.  

Kongresas šį argumentą atmetė, tvirtindamas, kad nuostata, leidžianti prezidentams išlaikyti tam tikrų savo pokalbių ir susirašinėjimų su patarėjais konfidencialumą, D. Trumpo ir S. Bannono atveju netaikytina.   

„Jis žinojo“

Visi 220 demokratų palaikė rezoliuciją, kad S. Bannonas būtų traukiamas baudžiamojon atsakomybėn už nepagarbą Kongresui.  

Atstovų Rūmų respublikonų mažumos lyderis Kevinas McCarthy (Kevinas Makartis), iš pradžių raginęs atlikti tyrimą, o vėliau ne vieną mėnesį uoliai stengęsis užkirsti jam kelią, paragino respublikonų įstatymų leidėjus balsuoti prieš rezoliuciją.  

Visgi devyni respublikonai palaikė rezoliuciją. Tarp jų buvo sausio 6-osios Kapitolijaus šturmą tiriančio komiteto nariai Adamas Kinzingeris ir Liz Cheney (Liz Čeini) – komiteto vicepirmininkė ir griežčiausia eksprezidento D. Trumpo kritikė Respublikonų partijoje. 

Vajominge išrinkta respublikonų politikos grando Dicko Cheney (Diko Čeinio) dukra sakė mananti, kad 45-asis prezidentas „asmeniškai dalyvavo“ planuojant ir surengiant Kapitolijaus šturmą, pareikalavusį penkių gyvybių.    

„Paties pono Bannono vieši pareiškimai aiškiai rodo, kad jis žinojo, kas nutiks, dar prieš tam įvykstant“, – kalbėjo L. Cheney Atstovų Rūmuose.  

„Tai reiškia, kad jam turėjo būti žinoma, ir jis dalyvavo planuojant viską, kas įvyko tą dieną. Amerikos žmonės nusipelnė žinoti, ką jis žinojo ir ką padarė“, – sakė ji.   

A. Kinzingeris sakė neabejojantis, kad S. Bannonas nuoširdžiai niekina šaukimą duoti parodymus.   

„Tačiau niekas, kartoju – niekas nėra aukščiau įstatymų, – kalbėjo jis. – Ir mums reikia jo parodymų.“

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45
2024.04.19 09:56
Kriminalai 2024.04.19 09:56
2024.04.19 07:50
Užsienio naujienos 2024.04.19 07:50
2024.04.19 07:27
Užsienio naujienos 2024.04.19 07:27
2024.04.19 06:40
Užsienio naujienos 2024.04.19 06:40
2024.04.19 06:15
Užsienio naujienos 2024.04.19 06:15