2021.10.17 18:04 |Kategorija:  Cover news with delay

Vengrijoje renkamas kitąmet V. Orbanui iššūkį mesiantis kandidatas

Budapeštas, spalio 17 d. (AFP-BNS). Sekmadienį Vengrijoje vyko pirminiai rinkimai, kuriose dalyvavo konservatyvus provincijos miestelio meras ir kairuoliškų pažiūrų Europos Parlamento narė. Rinkimų laimėtojas kitąmet balandį mes iššūkį šalis premjerui Viktorui Orbanui.

Po kelerius metus trukusių rietenų ir virtinės triuškinamų pralaimėjimų opozicija sutarė išsirinkti tik vieną kandidatą, sieksiantį išstumti V. Orbaną iš valdžios per ateinančių metų balandį vyksiančius visuotinius rinkimus.

Po pirmojo rinkimų turo, kuriame balsavo daugiau nei 600 tūkst. žmonių, į antrąjį turą pateko kairės partijos Demokratinė koalicija atstovė Klara Dobrev ir ekonomistas Peteris Marki-Zay'jus (Peteris Mark-Zajus).

Pastarasis po pirmojo turo liko trečias, tačiau įtikino antroj vietoje buvusį liberalų Budapešto merą Gergely Karacsony (Gergejį Koračoną) pasitruakti ir paremti jo kandidatūrą per antrąjį balsavimo turą.

Rinkimų kampanijos metu septynių vaikų tėvas ir praktikuojantis katalikas P. Marki-Zay'jus teigė, jog tik jis gali sulaukti tiek kairiųjų pažiūrų rinkėjų, tiek ir konservatorių palaikymo siekiant nuversti V. Orbaną.

P. Marki-Zay'jus penkerius metus gyveno JAV ir Kanadoje ir nacionalinio dėmesio sulaukė 2018 metais, kai laimėjo mero rinkimus nedideliame pietiniame Hodmezėvašarhėjaus miestelyje, kuris visuomet buvo laikomas viena valdančiosios partijos „Fidesz“ tvirtovių.

Jokio partijos palaikymo ar ženklaus finansavimo neturintis 49 metų politikas sulaukė ir jaunojo elektoratą palaikymo savo prieš elitą ir korupciją nukreiptomis žinutėmis.

Tuo metu K. Dobrev, nuo 2019 metų einanti EP vicepirminiunkės pareigas, siekia tapti pirmąja Vengrijoje ministre pirmininke. Ji akcentuoja savo didelę darbo patirtį ir sako, kad jos konkurentas yra netinkamas eiti tokias aukšto rango pareigas.

Apklausos rodo, kad trijų vaikų mamos pozicijas silpnina jos vyras, buvęs premjeras Ferencas Gyurcsany (Ferensas Diurčanis), kuris 2006 metais nutekėjusio privataus pokalbio metu prisipažino melavęs prisipažino melavęs dėl prastos šalies ekonomikos būklės, kad laimėtų, ir nuo tada V. Orbano buvo smarkiai puolamas.

Didžiausios Vengrijos opozicinės partijos – Demokratinės koalicijos – remiama K. Dobrev laimėjo pirmąjį rinkimų turą, tačiau jai pritruko balsų užsitikrinti pergalę jau pirmajame ture.

Po kelerius metus trukusių nesutarimų šešios opozicinės partijos Vengrijoje subūrė įvairialypį aljansą, sieksiantį išstumti V. Orbaną iš valdžios per ateinančių metų balandį vyksiančius visuotinius rinkimus. Aljansas 58 metų V. Orbaną, nuolat konfliktuojantį su Briuseliu dėl migracijos ir teisės viršenybės klausimų, kaltina dėl korupcijos ir augančio autoritarizmo.

Organizatoriai teigia, kad pirminiai rinkimai buvo „didžiulė sėkmė“, nes per du turus balsavo daugiau nei 800 tūkst. rinkėjų, o tai sudaro beveik 10 proc. viso elektorato 9,8 mln. gyventojų turinčioje šalyje.

[email protected], Vertimų skyrius

Rodyti: