2021.10.17 15:56 |Kategorija:  Cover news with delay

JK parlamentarą nužudęs vyras buvo nukreiptas į kovos su terorizmu programą

Pajūrio Li miestelis, Jungtinė Karalystė, spalio 17 d. (AFP-BNS). Didžiojoje Britanijoje parlamento narį mirtinai subadęs vyras buvo nukreiptas į specialiąją kovos su terorizmu programą, į kurią asmenys įtraukiami tais atvejais, kai įžvelgiama radikalizacijos rizika, sekmadienį skelbia britų spauda.

Šalies policija vėlų šeštadienio vakarą nurodė, kad įtariamojo apklausai detektyvai turi laiko iki penktadienio, spalio 22 dienos, nes jis buvo sulaikytas pagal Terorizmo aktą, leidžiantį pratęsti suėmimo terminą.

Ilgametis britų parlamento narys 69 metų Davidas Amessas (Deividas Eimisas) penktadienį kalbėjosi su rinkėjais vietos bažnyčioje, kai buvo užpultas ir mirtinai subadytas. Policija vėliau nurodė tirianti „potencialią sąsają su islamo ekstremizmu“.

BBC skelbia iš valdžios pareigūnų gavusi informacijos, jog įtariamo žudiko vardas yra Ali Harbi Ali. Jis yra somaliečių kilmės Britanijos pilietis, kuris prieš kelerius metus buvo nukreiptas į kovos su terorizmu programą „Prevent“.

Skelbiama, kad pagal šią programą, kurioje dalyvaujama savanoriškai, su vyru buvo ilgai dirbama. Be to, pabrėžiama, kad jis niekada oficialiai nebuvo saugumo tarnybos MI5 laikomas „susidomėjimo objektu“.

Policija ir saugumo tarnybos mano, kad vyras veikė vienas ir „saviradikalizavosi“.

Tuo tarpu laikraštis „The Sunday Times“ rašo, kad jį galėjo įkvėpti Somalyje veikianti su „Al-Qaeda“ siejama grupuotė „Al-Shabaab“.

Sulaikyto vyro tėvas Harbi Ali Kullane (Harbis Ali Kulanė), anksčiau patarinėjęs Somalio premjerui, laikraščiui „The Sunday Times“ patvirtino, kad suimtasis yra jo sūnus, ir pridūrė: „Jaučiuosi patyręs didžiulę traumą.“

Bulvarinis laikraštis „The Sun“ rašo, kad Ali Harbi Ali dviejų darbuotojų moterų akivaizdoje daug kartų peiliu smogė parlamentarui, o vėliau atsisėdo ir laukė atvykstančios policijos. O „The Daily Mail“ nurodo, kad vyras susitikimui su parlamentaru užsiregistravo prieš savaitę.

D. Amessas pernai išleido knygą, kurioje pasakoja apie parlamentarų patirtą viešą priekabiavimą ir užgauliojimą internete. „Šie dažnėjantys išpuoliai iš esmės sugadino puikią britišką tradiciją, kuomet žmonės gali laisvai susitikti su savo išrinktais politikais“, – rašė jis.

Anot jo, dabar parlamento nariai priversti įsirengti kamerų ir susitikti su savo rinkėjais tik pagal išankstinę registraciją. Skirtingai nuo kai kurių savo kolegų, D. Amessas susitikimų su rinkėjais laiką skelbė tviteryje ir juos rengė viešose vietose, o žmonių prašydavo iš anksto registruotis.

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: