2021.10.15 21:20 |Kategorija:  Cover news with delay

JK politikus pribloškė konservatorių parlamentaro D. Amesso nužudymas (atnaujintas)

Pajūrio Li, Jungtinė Karalystė, spalio 15 d. (AFP-BNS). Jungtinės Karalystės parlamentaras Davidas Amessas (Deividas Amesas) penktadienį mirė po to, kai buvo kelis kartus padurtas peiliu per renginį jo rinkimų apygardoje Pietryčių Anglijoje, pranešė policija.

Tai jau antras toks incidentas per politikų susitikimus su rinkėjais JK nuo 2016 metų.

Už „Brexitą“ pasisakęs konservatorių parlamentaras, penkių vaikų tėvas, buvo užpultas į rytus nuo Londono esančio Pajūrio Li bažnyčioje, kur vyko jo kas dvi savaites rengtas susitikimas su rinkėjais.

Esekso policija sakė, kad dėl įtarimų nužudymu buvo suimtas 25 metų vyras ir kad įvykio vietoje buvo rastas peilis.

Pareigūnai nurodė dėl šio incidento daugiau neieškantys jokių asmenų.

Prie parlamento Londone vėliavos buvo nuleistos iki pusės stiebo, o įvairių politinių pažiūrų JK politikai reiškė užuojautą dėl D. Amesso, pirmąkart į parlamentą išrinkto 1983 metais, mirties.

„Puikus valstybės tarnautojas“

D. Amessas nužudytas praėjus kiek daugiau nei penkeriems metams po to, kai ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas nužudė leiboristų parlamentarę Jo Cox (Džo Koks).

Praėjusiais metais pasirodžiusioje knygoje „Ayes & Ears: A Survivor's Guide to Westminster“ D. Amessas pažymėjo, kad J. Cox mirtis paskatino paskelbti naujus saugumo nurodymus parlamento nariams, kurie galėjo apriboti jų prieigą prie rinkėjų.

„Aš pats per daugelį metų susidūriau su nemalonumais iš keisto plačiosios visuomenės nario savo nuosavybėje“, – rašė jis.

„Šios atakos, kurių darosi vis daugiau, pagadino puikią britų tradiciją, kai žmonės atvirai susitinka su savo išrinktais politikais“, – sakė D. Amessas.

JK premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) vadovavo vyresniųjų ministrų posėdžiui Vakarų Anglijoje, bet pasirodžius žiniai apie incidentą skubiai sugrįžo į Londoną.

„Manau, kad žmonės yra tokie šokiruoti ir liūdni, nes, visų pirma, kad jis buvo vienas maloniausių, geriausių, švelniausių žmonių politikoje“, – sakė jis apie D. Amessą, pavadindamas jį „labai mylimu draugu ir kolega“ ir „puikiu valstybės tarnautoju“.

JK transporto ministras Grantas Shappsas Grantas Šapsas) pavadino D. Amessą „atsidavusiu, rūpestingu žmogumi ir tikru parlamentaru, kuris neteko gyvybės tarnaudamas rinkėjams, kuriems jis nenuilstamai dirbo visą savo karjerą“.

J. Cox garbei įkurtas jos vardo fondas tviteryje parašė, kad „pasibaisėjo sužinojęs naujieną apie“ D. Amesso užpuolimą.

„Mes galvojame apie jį, jo šeimą ir jo mylimuosius šiuo sunkiu metu“, – priduriama pranešime.

B. Johnsono žmona Carrie (Keri), buvusi konservatorių komunikacijos vadovė, tviteryje parašė: „Visiškai gniuždanti žinia apie serą Davidą Amessą.“

„Jis buvo nepaprastai malonus ir geras. Didžiulis gyvūnų mylėtojas ir tikras džentelmenas. Tai visiškai neteisinga. Mintimis esu su jo žmona ir jų vaikais“, – pridūrė ji.

Susirūpinimas dėl saugumo

Buvusi premjerė Theresa May (Tereza Mei) sakė, kad tai yra „tragiška diena mūsų demokratijai“.

„Padorus žmogus ir gerbiamas parlamentaras nužudytas savo bendruomenėje vykdydamas viešąsias pareigas“, – pridūrė ji.

Opozicinių leiboristų lyderis Keiras Starmeris (Kiras Starmeris) šią naujieną pavadino „siaubinga ir giliai sukrečiančia“, o Bendruomenių Rūmų pirmininkas Lindsay Hoyle'as (Lindsis Hoilas) sakė, kad D. Amessas per savo ilgą parlamento nario karjerą „susikūrė reputaciją už gerumą“.

„Artimiausiomis dienomis turėsime aptarti ir išnagrinėti parlamento narių saugumą ir bet kokias priemones, kurių reikia imtis, tačiau kol kas mūsų mintys ir maldos yra su Davido šeima, draugais ir kolegomis“, – pridūrė L. Hoyle'as.

2000 metų sausį parlamento narys liberaldemokratas Nigelas Jonesas (Naidželas Džounsas) buvo sužeistas ritualiniu kardu, kai atvyko susitikti su rinkėjais Čeltname, vakarinėje Anglijos dalyje. Jo padėjėjas tuomet buvo nužudytas.

Proeuropietiškų pažiūrų J. Cox buvo nužudyta prieš referendumą dėl „Brexito“, o kitam leiboristų parlamentarui Stephenui Timmsui (Stivenui Timsui) 2010 metais buvo daug kartų durta peiliu, tačiau jis pasveiko nuo „gyvybei potencialiai pavojingų“ sužeidimų ir tebėra parlamento narys.

S. Timmsas pareiškė, jog yra „sukrėstas“ šios atakos, o J. Cox našlys Brendanas išpuolį prieš D. Amessą pavadino „tokiu bailiu, koks tik gali būti“.

„Mūsų išrinktų atstovų puolimas yra išpuolis prieš pačią demokratiją. Nėra jokio pasiteisinimo ir pateisinimo“, – sakė jis.

 Buvęs konservatorių lyderis Iainas Duncanas Smithas (Ijanas Dankanas Smitas) išreiškė susirūpinimą dėl vietos parlamentarų saugumo per tokius susitikimus su rinkėjais.

„Kai nesi savo biure ir esi viešoje vietoje... tai iš esmės reiškia, kad neįmanoma imtis saugumo priemonių, kurių kartais tau patariama imtis“, – tviteryje rašė jis.

Tyrimui vadovauja kovos su terorizmu pareigūnai

Kovos su terorizmu pareigūnai vadovauja tyrimui dėl D. Amesso nudūrimo, penktadienį sakė Esekso policijos vyriausiasis konsteblis.

„Tyrimas yra labai ankstyvoje stadijoje ir jam vadovauja specialios kovos su terorizmu komandos pareigūnai“, – žurnalistams sakė Ben-Julianas Harringtonas (Ben Džulianas Haringtonas).

„Tyrėjai nuspręs, ar tai buvo teroristinis incidentas, ar ne“, – pridūrė jis.

Esekso policija anksčiau nurodė, kad pareigūnai sureagavo „į iškvietimą dėl padūrimo“, gautą po 12 val. 5 min. vietos (14 val. 5 min. Lietuvos) laiku. Atvykę jie rado sužeistą vyrą.

„Jam pagalbą teikė skubios pagalbos tarnybos, bet, deja, jis mirė įvykio vietoje“, – sakė policija.

D. Amessas, pirmą kartą į parlamentą išrinktas Margaret Thatcher (Margaret Tečer) kadencijos metu ir pasisakydavęs gyvūnų gerovės ir ginančios gyvybę pozicijos klausimais, apie numatomą susitikimą nedideliame Pajūrio Li miestelyje buvo paskelbęs savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“.

41-erių Paulas Gardineris (Polas Gardineris), dirbantis viename barberių salone Pajūrio Li, naujienų agentūrai AFP sakė, kad į įvykio vietą atskubėjo „ginkluota policija ir greitosios pagalbos automobilis“.

„Mačiau policininką su ginklu, – pasakojo jis. – Tai kėlė nerimą.“

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05
2024.04.19 11:45
Užsienio naujienos 2024.04.19 11:45