2021.10.14 00:10 |Kategorija:  Cover news with delay

Norvegijoje lanku ginkluotas vyras nušovė keletą žmonių (papildytas)

Oslas, spalio 14 d. (AFP-AP-BNS). Pietryčių Norvegijoje policija trečiadienį sulaikė vyrą, kaip įtariama, lanku ir strėlėmis nušovusį keletą žmonių ir dar kelis sužeidusį, pranešė pareigūnai.

„Deja, galime patvirtinti, kad yra keli sužeisti ir, deja, keletas žmonių per šį įvykį žuvo“, – per spaudos konferenciją sakė Kongsbergo miesto policijos vadovas Oyvindas Aasas (Eivindas Osas).

„Šį aktą įvykdęs vyras buvo suimtas policijos ir, kaip rodo mūsų informacija, jis yra vienintelis susijęs asmuo“, – pridūrė pareigūnas.

Policijos vadovas sakė, kad per išpuolį Kongsberge įvyko „konfrontacija“ tarp policininkų ir užpuoliko, bet išsamiau nepaaiškino.

Norvegijos visuomeninis transliuotojas NRK nurodė, kad žuvusiųjų yra mažiausiai keturi. Policija pranešė, kad įtariamasis vaikščiojo po miestą ir šaudė į žmones strėlėmis. Pasak O. Aaso, keli asmenys buvo sužeisti parduotuvėse.

Apie 18 val. 30 min. vietos (19 val. 30 min. Lietuvos) laiku keliose vietos Kongsbergo centre įvykdytos atakos motyvai kol kas nežinomi, bet policija neatmetė, jog paskatos buvo teroristinės.

„Atsižvelgiant, kaip vystėsi įvykiai, savaime suprantama manyti, kad tai – teroristinė ataka, – sakė O. Aasas. – Sulaikytasis nebuvo apklaustas, tad per anksti ką nors kalbėti apie jo motyvus.“

Policija nurodė, kad įtariamasis buvo išvežtas į areštinę kaimyniniame Drameno mieste, bet daugiau detalių apie jį nepateikė.

„Kitų žmonių aktyviai neieškoma“, – sakė O. Aasas.

Televizija TV2 pranešė, kad vyras taip turėjo peilį ir kitų ginklų.

Sužeistieji buvo išgabenti į ligoninę. Policija nepateikė nukentėjusiųjų skaičiaus ir nepranešė apie jų būklę.

Sienoje stirksanti strėlė

Policija paragino žmones likti namuose; pareigūnai kelis kvartalus uždarė. Televizijos reportažuose matyti į įvykio vietą suvažiavę skubiosios pagalbos automobiliai ir ginkluoti policininkai.

Į įvykio vietą taip pat pasiųstas sraigtasparnis ir sprogmenų ekspertų grupė.

NRK tinklalapyje buvo paskelbta įvykių liudininko atsiųsta nuotrauka, kurioje matyti stirksanti sienoje įstrigusi juoda strėlė.

Norvegija tradiciškai būdavo taiki šalis, bet pastaraisiais metais joje įvyko kraštutinių dešiniųjų ekstremistų išpuolių.

Ekstremistas Andersas Behringas Breivikas (Andersas Bėringas Breivikas) 2011 metų liepos 22-ąją per dvigubą ataką nužudė 77 žmones.

A. B. Breivikas pirmiausiai detonavo sprogmenų prikrautą mikroautobusą sostinėje Osle netoli ministro pirmininko biuro. Vėliau jis nuvyko į netoliese esančią Utiojos salą ir nušovė dešimtis žmonių ten veikusioje kairiosios Darbo partijos jaunimo sparno vasaros stovykloje.

2019 metų rugpjūtį neonaciu pasiskelbęs Philipas Manshausas (Filipas Manshausas) apšaudė vieną mečetę Oslo pakraštyje. Galiausiai maldininkai jį sugebėjo sutramdyti; per tą incidentą niekas sunkiai nenukentėjo.

Tačiau Ph. Manshausas anksčiau nušovė savo 17-metę įseserę, įvaikintą Kinijoje. Prokurorai jo veiksmus apibūdino kaip „rasistinį aktą“.

Norvegų saugumo tarnybos taip pat yra sužlugdžiusios kelias šalyje planuotas džihadistų atakas.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: