2021.10.13 19:58 |Kategorija:  Cover news with delay

ES siūlo ginčą su Londonu dėl Šiaurės Airijos spręsti švelninant muitinės patikras

Briuselis, spalio 13 d. (AFP-BNS). Europos Sąjunga trečiadienį pasiūlė sušvelninti muitinės patikrų tvarką ir sumažinti reikalaujamų dokumentų kiekį prekėms iš Jungtinės Karalystės, skirtoms Šiaurės Airijos provincijos, vildamasi tokiu būtų išvengti tolesnių ginčų su Britanija dėl tvarkos, nustatytos po „Brexito“.

„Įsiklausiau ir kontaktavau su suinteresuotomis šalimis Šiaurės Airijoje. Šiandienos pasiūlymai yra mūsų nuoširdus atsakas į jų nuogąstavimus“, – sakė Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojas Marošas Šefčovičius.

Šis ES pasiūlymas buvo parengtas kai kuriems Britanijos provincijos veikėjams įnirtingai priešinantis vadinamajam Šiaurės Airijos protokolui, įvestam šaliai pasitraukus iš Bendrijos.

Sausio 1 dieną įsigaliojęs protokolas numato iš Didžiosios Britanijos – Anglijos, Škotijos ir Velso – į Šiaurės Airiją keliaujančių prekių patikrą, kad jos nepatektų į Bendriją per Airijai paliktas atsargines duris. 

Be to, „Brexito“ susitarimo protokolas dėl Šiaurės Airijos yra sunkiai suderėtas kompromisas, atitinkantis 1998 metų Šiaurės Airijos taikos susitarimo nuostatas. Juo siekta išvengti „kietos sienos“ ir muitinės patikros su ES nare Airija sugrąžinimo.   

Anksčiau šiais metais pasipriešinimas šiam protokolui Šiaurės Airijoje peraugo į didžiulius neramumus.

Kelis pastaruosius mėnesius Londonas reikalavo, kad protokolas būtų persvarstytas, pakeičiant prekybą JK viduje reglamentuojančias taisykles ir su tuo susijusius arbitražo mechanizmus.

Antradienį Jungtinė Karalystė pranešė išsiuntusi Europos Sąjungai naują teisinį projektą, kaip galėtų būti pertvarkyta daug ginčų po „Brexito“ kelianti prekybos su Šiaurės Airija tvarka, taip pat dar kartą pagrasino pasitraukti iš dabar galiojančio susitarimo.

Kalbėdamas Lisabonoje JK „Brexito“ reikalų ministras Davidas Frostas (Deividas Frostas) argumentavo, kad naujasis tekstas atitinka esamo susitarimo „esmę“, bet vis dėlto „atneštų reikšmingų pokyčių“ ir suteiktų „patvarų pagrindą“.

„Nesant naujų susitarimų šioje srityje joks protokolas neįgis palaikymo Šiaurės Airijoje, reikalingo, kad jis išliktų“, – sakė D. Frostas ir pakartojo, kad Londonas gali pasinaudoti sąlyga, leidžiančia atšaukti sutartį.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: