2021.10.13 19:36 |Kategorija:  Cover news with delay

Susirgęs Čekijos prezidentas sutiko susitikti su rinkimų nugalėtoju

Praha, spalio 13 d. (AFP-BNS). Nuo sekmadienio ligoninėje gydomas Čekijos prezidentas Milošas Zemanas „vėliau“ susitiks su praėjusio savaitgalio visuotinių rinkimų nugalėtoju , trečiadienį pranešė prezidento atstovas.

M. Zemanas, kuriam pagal šalies konstituciją privaloma paskirti kitą ministrą pirmininką, renkasi tarp dabartinio premjero savo seno sąjungininko milijardieriaus Andrejaus Babišo ir centristų aljanso „Kartu“ lyderio – dešiniųjų pažiūrų įstatymų leidėjo Petro Fialos.

P. Fialos vadovaujamos dešiniosios Demokratinės piliečių partijos (ODS), centro dešiniųjų TOP 09 ir centristų krikščionių demokratų aljansas „Kartu“ rinkimuose nedidele balsų persvara nugalėjo A. Babišo populistinį judėjimą ANO.

ANO būtų sunku rasti koalicijos partnerių, o „Kartu“ gali turėti 108 vietų daugumą, sudariusi sąjungą su kitu bloku, kurį sudaro Piratų partija ir centristinė Merų ir nepriklausomų kandidatų partija (STAN).

77-erių M. Zemanas greitosios pagalbos automobiliu buvo nuvežtas į ligoninę sekmadienį, netrukus po susitikimo su savo ilgamečiu sąjungininku A. Babišu savo rezidencijoje. Čekijos žiniasklaida praneša, kad prezidentui smarkiai sutriko kepenų veikla.

P. Fiala trečiadienį pareiškė, kad abu aljansai, pasirinkę jį kandidatu į premjero postą, norėtų „pasirašyti koalicijos susitarimą vėliausiai iki lapkričio 8 dienos“.

Ši data yra paskutinė, iki kurios turi susirinkti naujasis parlamentas.

Antradienį A. Babišas sakė, kad sekmadienį vykusiame susitikime M. Zemanas pažadėjo jam pavesti formuoti vyriausybę. 

Prieš rinkimus prezidentas sakė, kad kitą vyriausybę paves formuoti partijos, o ne aljanso lyderiui, leisdamas suprasti, kad pirmenybę atiduos A. Babišui.

Tačiau, pasak apžvalgininkų, atsižvelgiant į naujojo parlamento sudėtį, pastarajam bus nelengva suformuoti daugumos vyriausybę arba teks toliau dirbti su mažumos palaikymą turinčiu kabinetu.

Pasklidus informacijai apie prezidento sveikatos būklę Čekijos senatoriai pradėjo ieškoti būdų, kaip apeiti sergantį lyderį formuojant vyriausybę.

Pagal konstituciją abeji parlamento rūmai paprasta balsų dauguma gali priimti rezoliuciją, kurioje teigiama, kad prezidentas „negali atlikti savo pareigų dėl rimtų priežasčių“.

Po šios rezoliucijos prezidento įgaliojimus perimtų darbą baigiantis ministras pirmininkas ir naujojo parlamento pirmininkas, kuris turėtų įgaliojimą skirti naują premjerą.

Tačiau prezidento atstovas Jiri Ovčačekas (Iržis Ovčačekas) patikino, kad prezidentui viskas gerai.

„Prezidentas bendrauja, stebi politinę situaciją ir susipažįsta su naujausiais įvykiais“, – sakė jis.

A. Babišui iškelti kaltinimai sukčiavimu dėl Europos Sąjungos subsidijų. Be to, Briuselis reiškia nerimą dėl jo, kaip verslininko ir politiko, interesų konflikto.

Anksčiau šį mėnesį paskelbti vadinamieji „Pandoros popieriai“ rodo, kad jis, panaudodamas 15 mln. eurų iš savo firmų lengvatinio apmokestinimo zonose, 2009 metais įsigijo turto Pietų Prancūzijoje, įskaitant vieną vilą. Šiuos įtarimus A. Babišas vadina šmeižto kampanija.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: