2021.10.13 18:42 |Kategorija:  Cover news with delay

Po „Pandoros popierių“ paviešinimo Čilės opozicija inicijuoja prezidento apkaltą

Santjagas, spalio 13 d. (AFP-BNS). Čilės opozicija trečiadienį ėmėsi organizuoti prezidento Sebastiano Pineros (Sebastiano Pinjeros) apkaltą dėl kontraversiško vienos kasybos įmonės pardavimo per jo vaikams priklausančią įmonę, kurį atskleidė vadinamasis „Pandoros popierių“ skandalas, pranešė vienas Nacionalinio Kongreso narys.

S. Pinera pasinaudojo „savo pareigomis asmeniniam verslui“, pareiškė Tomas Hirschas (Tomas Hiršas), pristatydamas kaltinimus žemiesiems Nacionalinio Kongreso rūmams. Tokiu būdu opozicija žengė pirmą žingsnį kelias savaites galinčiame užtrukti apkaltos procese.

Spalio 8 dieną Čilės nacionalinė prokuratūra pradėjo tyrimą dėl kasybos bendrovės „Dominga“ pardavimo per įmonę, „susijusią su prezidento Pineros šeima“ 2010 metais, per pirmą S. Pineros kadenciją. 

Šį tyrimą paskatino „Pandoros popieriai“ – didžiulis nutekintų dokumentų paketas, atskleidęs pasaulio lyderių slepiamus turtus. Šią medžiagą paskelbė Tarptautinis tiriamosios žurnalistikos konsorciumas (ICIJ).

Vienas turtingiausių Čilės žmonių S. Pinera bet kokius kaltinimus neigia ir tvirtina, kad 2017 metų tyrimas jau atmetė šiuos kaltinimus.

Praėjusią savaitę prokuratūrai pradėjus naują tyrimą S. Pinera pareiškė, kad „yra visiškai įsitikinęs, kad teismai, kaip jau padarė anksčiau, patvirtins, jog nebuvo jokių pažeidimų ir kad esu visiškai nekaltas“.

Dabar Deputatų Rūmai, kuriuose daugumą turi opozicija, turės nuspręsti, ar pritarti pateiktam kaltinimui, ar jį atmesti. Balsavimas turėtų įvykti pirmąją lapkričio savaitę, naujienų agentūrai AFP paaiškino šaltiniai Kongrese.

Jeigu kaltinimams bus pritarta, byla toliau bus perduota Senatui, kuris turės imtis prisiekusiųjų vaidmens nulemiant S. Pineros likimą.

Tai jau antras bandymas surengti apkaltą S. Pinerai. Pirmas bandymas nušalinti prezidentą dėl vietomis brutalaus susidorojimo su protestuotojais prieš socialinę nelygybę 2019 metais buvo nesėkmingas.

Galutinis sprendimas turėtų būti priimtas iki lapkričio 21 dienos rinkimų, kai Čilės rinkėjai rinks S. Pineros įpėdinį.

S. Pineros antroji kadencija, prasidėjusi 2018 metų kovą, baigiasi kitų metų kovo 11 dieną.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: