2021.10.13 17:37 |Kategorija:  Cover news with delay

Lenkija planuoja statyti 353 mln. eurų užtvarą prie sienos su Baltarusija

Varšuva, spalio 13 d. (AFP-BNS). Lenkija pranešė planuojanti statyti užtvarą, turinčią užkirsti kelią migrantams, bandantiems patekti į šalį per sieną su Baltarusija, sakoma įstatymo projekte, kuris trečiadienį turi būti svarstomas parlamente.

Šios nuolatinės tvoros su judesio detektoriais statyba turėtų kainuoti 353 mln. eurų.

Lenkijos ministrų kabinetas šiam įstatymui pritarė antradienį. Parlamentas dėl jo turėtų balsuoti vėliau trečiadienį arba ketvirtadienį.

„Bandymų kirsti sieną skaičius auga“, – sakoma vyriausybės pateiktame įstatymo projekto pagrindime.

Projekte taip pat numatytas draudimas asmenims artintis prie sienos arčiau nei per 200 metrų.

Nuo rugpjūčio mėnesio į Lenkiją per sieną iš Baltarusijos nelegaliai bandė patekti tūkstančiai migrantų – didžioji dalis iš Vidurinių Rytų ir Afrikos šalių. 

Europos Sąjunga kaltina Baltarusijos režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija keršijant už bloko sankcijas Minskui dėl represijų prieš opoziciją.

Reaguodama į precedento neturintį migrantų srautą Lenkija pasienyje dislokavo tūkstančius karių, įvedė nepaprastąją padėtį ir tiesia pjaunančios vielos užtvarą pasienyje.

Lenkija yra viena iš 12 ES narių, praėjusią savaitę paprašiusių ES finansavimo pasienio „užtvaroms“, siekiant apsisaugoti nuo nelegalių migrantų.

Vyriausybės planus statyti sieną suskubo kritikuoti nevyriausybinės organizacijos, apkaltinusios Lenkijos vyriausybę vykdant migrantų apgręžimo politiką, trukdančią atvykėliams pasiprašyti prieglobsčio ir verčiančią juos grįžti atgal į Baltarusiją.

Ypač prieštaringai vertinama nepaprastoji padėtis, dėl kurios žurnalistai ir labdaros organizacijų darbuotojai negali priartėti prie sienos. ES paragino Lenkiją užtikrinti „skaidrumą“.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: