2021.10.13 15:08 |Kategorija:  Cover news with delay

Kremlius sveikina dialogą su JAV per derybas Maskvoje

Maskva, spalio 13 d. (AFP-BNS). Kremlius trečiadienį pareiškė optimistiškai vertinantis derybas su Jungtinėmis Valstijomis, surengtas per JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojos Victorios Nuland (Viktorijos Njuland) vizitą, tačiau perspėjo nesitikėti jokių proveržių.

V. Nuland ir kiti amerikiečių pareigūnai atvyko į Rusiją trijų dienų vizito, tęsiantis krizei Maskvos ir Vašingtono santykiuose.

Antradienį vykusios jų diskusijos su Rusijos užsienio reikalų viceministru Sergejumi Riabkovu – be kita ko, dėl ankstesnio darbuotojų skaičiaus ambasadose atkūrimo – baigėsi nepasiekus jokios pažangos.

Tačiau prezidento Vladimiro Putino atstovas trečiadienį pareiškė, kad palaikyti dialogą vis tiek yra svarbu.

„Manome, kad tokie susitikimai yra savalaikiai ir būtini, – žurnalistams sakė Dmitrijus Peskovas. – Tai teigiamas pokytis vystant mūsų dvišalius santykius.“

„Nevertėtų jaudintis, kad neįmanoma iš karto pasiekti kokio nors proveržio“, – pabrėžė D. Peskovas.

Jis palygino dvišalių ryšių taisymo iššūkį su Augėjo tvartų išmėžimu – anot graikų mitologijos, vienu iš galiūno Heraklio atliktų žygdarbių.

„Jų neįmanoma išmėžti iš karto, bet, be abejo, tokie kontaktai reikalingi“, – sakė prezidento atstovas.

Tuo metu JAV Valstybės departamentas antradienį pranešė, kad abi šalys sutarė tęsti žemesnio lygio derybas, nors pažangos ir nebuvo pasiekta.

Amerikiečių prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sausį davęs priesaiką ėmė smarkiau spausti Kremlių. Gegužę Rusija oficialiai paskelbė Jungtines Valstijas „nedraugiška valstybe“.

V. Nuland, žinoma dėl savo griežtos pozicijos Maskvos atžvilgiu, šįkart buvo įleista į Rusiją, nors anksčiau buvo įtraukta į sankcionuotų asmenų sąrašą.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: