2021.09.24 13:45 |Kategorija:  Cover news with delay

Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje mirė penktas migrantas

Varšuva, rugsėjo 24 d. (AFP-BNS). Lenkijoje penktadienį mirė netoli sienos su Baltarusija rastas irakietis migrantas – taigi, aukų skaičius rytiniame Europos Sąjungos pakraštyje šią savaitę išaugo iki penkių.

Pastaraisiais mėnesiais tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Vidurio Rytų, kirto arba bandė patekti į ES kirsdami Baltarusijos sieną.

ES teigimu, už migrantų antplūdį atsakingas Minskas, tokiu būdu keršijantis už režimui bloko paskelbtas sankcijas dėl susidorojimo su baltarusių disidentais.

„Praėjusią naktį už 500 m nuo sienos su Baltarusija buvo sulaikyta migrantų grupė iš Irako“, – socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė sienos apsaugos tarnyba.

„Vienas iš vyrų, nors ir buvo gaivinamas patrulio ir greitosios pagalbos komandos, mirė (tikriausiai nuo širdies smūgio)“, – nurodė tarnyba.

Varšuva kritikuojama dėl sprendimo pasienyje įvesti nepaprastąją padėtį, neleidžiančią labdaros organizacijoms padėti migrantams, nes neįleidžiami visi leidimo gyventi neturintys asmenys, įskaitant žurnalistus.

Aktyvistai taip pat teigia, kad Lenkija vykdo apgręžimo politiką, trukdančią atvykėliams pasiprašyti prieglobsčio ir verčiančią juos grįžti atgal.

Tačiau ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) penktadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pareiškė, kad jo šalis teikia pagalbą migrantams.

„Stengiamės padėti ir išgelbėti visų Lenkijos sieną kirtusių ir laiku surastų neteisėtų migrantų gyvybę bei sveikatą“, – parašė premjeras.

Pirmadienį pasieniečiai pranešė, kad rugpjūtį buvo užfiksuota 3,5 tūkst. bandymų kirsti sieną ir sėkmingo kirtimo atvejų.

Naujausiais duomenimis, rugsėjį šis skaičius jau viršija 5 tūkstančius.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: