2021.09.24 11:52 |Kategorija:  Cover news with delay

Santaros klinikos užpildytos beveik 90 proc., didins COVID-19 lovų regiono ligoninėse

Vilnius, rugsėjo 24 d. (BNS). Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos užpildytos beveik 90 proc., regiono ligoninėse bus įrengta papildomų lovų COVID-19 pacientams, pranešė klinikų vadovas Feliksas Jankevičius.

„Gerų naujienų neturiu, epidemiologinė situacija blogėja ne tik Vilniuje, bet ir visame regione. Šiandien kalbant apie Santaros klinikas, mes turime beveik 90 proc. užguldymą visų lovų ir artėjame prie 90 proc. užguldymo RITS (intensyvios terapijos) kovidinių lovų“, – per spaudos konferenciją penktadienį sakė F. Jankevičius.

Santaros klinikų generalinis direktorius teigė, kad artimiausiu metu planuojama didinti COVID-19 lovų skaičių regiono ligoninėse, o dar daugėjant koronavirusu sergančių pacientų teks riboti planines paslaugas.

„Kalbant apie Vilniaus miestą, pirmiausia norime plėsti lovas Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje – iki 120 lovų, labai didelis deficitas RITS lovų, tikimės išplėsti taip pat reanimacines lovas Greitosios pagalbos ligoninėje“, – informavo direktorius.

Taip pat planuojama daugiau COVID-19 lovų įrengti Druskininkų ir Molėtų ligoninėse.

„Molėtų ligoninė – ne visiškai mūsų regiono ligoninė, bet tikimės jų pagalbos“, – sakė F. Jankevičius.

Pasak jo, riboti planines paslaugas bus pradėta nuo tų, kurias galima atidėti trims mėnesiams: plastines, rekonstrukcijos, ortopedinės, akių operacijos.

„Kadangi anesteziologai tampa labiausiai deficitine specialybe, esant jų trūkumui turėsime riboti planines paslaugas. Stengiamės išsaugoti maksimalų paslaugų skaičių, bet vis tiek kažkiek riboti turėsime. Pirmiausia ribosime tas paslaugas, kurias galima atidėti trims mėnesiams, nepadarant ypatingai didelės žalos pacientams“, – kalbėjo Santaros klinikų vadovas.

F. Jankevičius taip pat ragino žmones skiepytis: anot jo, didžioji dalis paguldytųjų į ligoninę ir reanimaciją yra neskiepyti pacientai, skiepyti sudaro apie 20 proc., bet jie dažniausiai turi gretutinių patologijų arba buvo skiepyti viena doze, arba užsikrėtė labai greitai po antro skiepo, dar nespėjus susiformuoti imunitetui.

Santaros klinikų Vaikų infekcinių ligų skyriaus vedėja Inga Ivaškevičienė pažymėjo, kad, palyginti su ankstesniu pandemijos laikotarpiu, atsiranda sunkiai sergančių vaikų, kuriems reikia papildomai tiekti deguonį, ir tai kelia nerimą.

„Tokios situacijos nebuvo per pandemijos laikotarpį, atsiranda ir ypač sunkiai sergančių vaikų. Šita situacija, kad atsiranda vaikų, kuriems papildomai reikia deguonies, kelia nerimą“, – sakė I. Ivaškevičienė.

Anot jos, tarp dabartinių pacientų sunkiau COVID-19 sergantys yra paaugliai, bet ligoninėje dėl koronaviruso gulėjo nuo naujagimių iki 18-mečių. Medikė taip pat teigė, kad į ligoninę guldomų vaikų skaičius išaugo.

„Šiuo metu ligoninėje yra aštuoni vaikai, šis skaičius keičiasi, bet matyti tendencija, kad jis didėja. Per vasarą būdavo, kad turime vieną-du arba išvis tokių pacientų nebūdavo, dabar skyrius praktiškai nuolat yra užpildytas ir yra nuolatinė kaita“, – kalbėjo gydytoja.

Ji patvirtino, kad reanimacijoje šiuo metu gydomas vienas vaikas, tačiau daugiau detalių apie jo būklę pateikti negalinti.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys ketvirtadienį žurnalistams patvirtino, kad Vilniaus medikai kovoja dėl sunkia COVID-19 forma susirgusio paauglio gyvybės.

„Šiuo metu Vilniuje, reanimacijoje, guli vaikas, dėl jo gyvybės medikai kovoja jau septinta para. Situacija yra labai sudėtinga. Vaikas 14 metų, jis nepasiskiepijęs, jis užsikrėtė nuo savo artimųjų, savo namuose“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė ministras.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusią parą nustatyti 1464 nauji COVID-19 atvejai, mirė 14 žmonių. Ligoninėse šiuo metu gydomi 1005 žmonės, 117 iš jų – reanimacijoje.

Lietuva šią savaitę įžengė į blogiausią, „juodąją“, pandemijos spalvinę zoną.

Autorė Milena Andrukaitytė

[email protected], +370 5 239 64 16, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: