2021.09.21 13:10 |Kategorija:  Cover news with delay

Kanaruose dėl ugnikalnio išsiveržimo toliau evakuojami žmonės

El Pasas, Ispanija, (AP-„Interfax“-BNS). Prie Afrikos šiaurės vakarinės pakrantės esančią Ispanijos La Palmos salą, kurioje praeitą savaitgalį prasidėjo ugnikalnio išsiveržimas, anksti antradienį supurtė keli nedideli žemės drebėjimai, sukėlę didžiulį nerimą gyventojams, lavos srovėms tebetekant jūros link ir atsivėrus dar vienam plyšiui.

Naujoji stemplė yra už 900 m į šiaurę nuo Kumbre Vjechos vulkaninio kalnagūbrio, kur po savaitę trukusių tūkstančių mažų žemės drebėjimų sekmadienį prasidėjo išsiveržimas.

Vadinamasis žemės drebėjimų spiečius įspėjo tarnybas apie išsiveržimą tikimybę, todėl buvo evakuota daugiau kaip 5 tūkst. žmonių ir išvengta aukų.

Iš Palmos salos Tenerifėje jau perkelta apie 360 ​​turistų. Artimiausiu metu evakuacijos laukia dar apie 180 žmonių. Visiškai evakuotos keturios gyvenvietės.

Naujas plyšys atsivėrė po Kanarų salų vulkanologijos instituto vėlai pirmadienį užfiksuoto 3,8 balo žemės drebėjimo.

Apie 85 tūkst. gyventojų turinti La Palma yra viena iš vulkaninių Kanarų salų.

Europos Sąjungos Žemės stebėjimo programos „Copernicus“ duomenimis, iki antradienio lava padengė 106 ha teritoriją ir sunaikino 166 namus bei kitus pastatus.

Nesustabdomos lavos upės, kurių aukštis siekė 6 m, slinko kalvų šlaitais, degindamos ir traiškydamos viską, kas pasitaikė jų kelyje.

Prognozuojama, kad antradienį lava pasieks Atlanto vandenyną, kur galėtų sukelti sprogimų ir paskleisti nuodingųjų dujų debesų. Mokslininkai nustatė, kad išspjautos magmos temperatūra viršija 1 000 Celsijaus laipsnių.

Pasak specialistų, lavos srautai gali veržtis kelias savaites ar mėnesius.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: