2021.09.21 13:06 |Kategorija:  Cover news with delay

Talibanas: mergaitės sugrįš į mokyklas „kai tik bus galima“

Kabulas, rugsėjo 21 d. (AFP-BNS). Talibanas antradienį pareiškė, kad afganistanietėms mergaitėms bus leista sugrįžti į mokyklas „kai tik bus galima“, šiam griežtojo kurso judėjimui išprovokavus pasipiktinimo bangą savo sprendimais, faktiškai eliminavusiais moteris ir mergaites iš viešojo gyvenimo. 

Tuo metu Talibano atstovas pristatė likusius naujosios Afganistano vyriausybės, kurioje visi postai atiteko vyrams, narius. Visa vyriausybės sudėtis buvo paskelbta praėjus kelioms savaitėms po to, kai talibų kovotojai per pasaulį sukrėtusį puolimą užėmė sostinę Kabulą.  

Per ankstesnį savo valdymą 1996–2001 metais Talibanas buvo įvedęs brutalų šariato režimą ir liūdnai pagarsėjo dėl savo elgesio su moterimis, kurioms buvo draudžiama vienoms išeiti iš namų, įgyti išsilavinimą ar dirbti.

Islamistai žadėjo, kad šįkart jų valdymas bus nuosaikesnis, palyginti su ankstesniu režimu. Tačiau per mėnesį nuo sugrįžimo į valdžią jie apribojo daugelį laisvių.   

Praėjusį savaitgalį švietimo ministerija nurodė mokytojams vyrams ir berniukams sugrįžti į vidurines mokyklas, bet nepaminėjo milijonų pedagogių ir mergaičių.

Per spaudos konferenciją Kabule Talibano atstovas Zabihullah Mujahidas (Zabihula Mudžahidas) apie mergaičių sugrįžimą į mokyklas sakė: „Baigiame derinti... Tai įvyks, kai tik bus galima.“

Jis pridūrė, kad pirmiausia reikia užtikrinti „saugią mokymosi aplinką“. 

Vyriausybėje – nė vienos moters

Anksčiau rugsėjį Talibanas pristatė naują šalies vadovybę, sudarytą vien iš lojalistų, su garsiais griežtosios linijos šalininkais visuose svarbiuose postuose.  

Antradienį pristatydamas galutinę vyriausybės sudėtį Z. Mujahidas neužsiminė apie uždarytą moterų reikalų ministeriją. Visi ministrų postai vyriausybėje atiteko vyrams.  

Talibano laukia sunkus uždavinys valdyti nuo pagalbos labai priklausomą šalį, kurios ekonominės problemos dar pagilėjo, kai  islamistams užgrobus valdžią buvo įšaldytas finansavimas iš užsienio.   

Daugelis valstybės tarnautojų daug mėnesių negauna darbo užmokesčio, o maisto produktų kainos sparčiai kyla. 

„Turime lėšų, bet mums reikia laiko procesui išjudinti“, – sakė Z. Mujahidas.  

Talibanas taip pat apribojo moterų galimybes dirbti, judėjimo pareigūnams anksčiau nurodžius joms dėl savo saugumo likti namuose, kol bus galima užtikrinti lyčių atskyrimą pagal judėjimo griežtą šariato interpretaciją.   

Nors naujieji šalies vadovai oficialiai neuždraudė moterims dirbti, atskirų pareigūnų paskelbtos direktyvos faktiškai prilygsta moterų išvarymui iš darboviečių.  

Sostinės Kabulo laikinasis meras yra sakęs, kad visas darbo vietas savivaldybės įstaigose, kuriose šiuo metu dirba moterų, užims vyrai.   

Per du pastaruosius dešimtmečius afganistanietės, nors vis dar marginalizuojamos, išsikovojo pagrindines teises, atvėrusias joms galimybes tapti teisininkėmis, pilotėmis, policininkėmis. Visgi daugeliu atveju tai buvo pasiekiama tik didžiuosiuose miestuose.

Dirbant JAV remtai vyriausybei, šimtai tūkstančių moterų pradėjo dirbti. Daugelis jų tapusios našlėmis buvo vienintelės šeimos maitintojos.  

Redaktorius Raimondas Čiuplys

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Šeštadienis, balandžio 20

2024.04.20 05:22
Įvairenybės, kultūra 2024.04.20 05:22

Penktadienis, balandžio 19

2024.04.19 18:43
Užsienio naujienos 2024.04.19 18:43
2024.04.19 15:04
Lietuvos politika 2024.04.19 15:04
2024.04.19 14:05
Užsienio naujienos 2024.04.19 14:05