2021.09.21 10:53 |Kategorija:  Cover news with delay

„Achemos“ profsąjungos vadovė: sutarta dėl į prastovas išleidžiamų darbuotojų atlygio

Vilnius, rugsėjo 21 d. (BNS). Dėl išaugusių dujų kainų gamybą sumažinusios Jonavos azotinių trąšų gamintojos „Achemos“ profesinės sąjungos pirmininkė teigia, kad su vadovybe pavyko pasiekti kompromisą dėl atlyginimo į prastovas išleidžiamiems darbuotojams.

Pasak Birutės Daškevičienės, Darbo kodeksas numato, kad tokiems žmonėms turi būti mokamas 40 proc. atlyginimo vidurkis, tačiau galimi įvairūs jo apskaičiavimo variantai. Jos teigimu, sutarta, jog bus skaičiuojama pagal trijų arba dvylikos mėnesių atlyginimo vidurkį, priklausomai nuo to, kuris didesnis. 

„Iš darbdavio pusės pateiktas pradinis pasiūlymas buvo vidurkį skaičiuoti paprastai – slenkančiai iš trijų paskutinių mėnesių. Mes išsakėme savo nuogąstavimus, kad dėl to kiekvieną mėnesį vidurkis mažės, nes darbuotojai bus pusę mėnesio prastovose, pusę mėnesio dirbs dieniniu grafiku ir jų atlyginimai automatiškai mažės, todėl ir skaičiuojant vidurkį turėtume aritmetinę jo mažėjimo progresiją“, – BNS aiškino B. Daškevičienė.

Pasak jos, „Achemos“ profsąjunga siūlė, kad būtų skaičiuojama pagal trijų mėnesių vidurkį prieš prastovų paskelbimą spalio 1 dieną, tačiau tai netenkino darbdavio.

„Atrodo, kad šiam momentui sutarėme, jog skaičiuojant vidurkį bus imamas darbuotojo trijų mėnesių arba dvylikos mėnesių atlyginimo vidurkis, priklausomai nuo to, kuris iš jų bus didesnis. Ir toliau bus taikomas slenkančių mėnesių principas, tačiau dvylikos mėnesių laikotarpis šiek tiek eliminuoja tą kritimą“, – teigė B. Daškevičienė.

Ji patvirtino Jonavos mero Mindaugo Sinkevičiaus pirmadienį BNS išsakytą spėjimą, kad dalies gamybos sustabdymas gali paliesti iki 400 iš maždaug 1300 „Achemoje“ dirbančių žmonių, tačiau teigė šiuo metu tiksliai negalinti pasakyti, kada jie bus išleisti į prastovas.

„Dėl datų aiškumo man dar nėra. Mus informavo, kad į prastovas bus išleidžiama nuo spalio 1 dienos, tačiau darbuotojai mums sako, kad į prastovas yra išleidžiami anksčiau“, – tvirtino profsąjungos vadovė.

Didžiausia dujų vartotoja šalyje „Achema“ praėjusią savaitę BNS patvirtino, kad dėl rinkose drastiškai išaugusių dujų kainų po vasarą vykusio kasmetinio remonto nedirba vienas iš dviejų amoniako cechų, pagaminantis apie 30 proc. visos gamyklos produkcijos.  

Autorius Šarūnas Sabaitis

[email protected], +370 5 205 85 20, Verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Ketvirtadienis, balandžio 25

2024.04.25 14:48
Lietuvos politika 2024.04.25 14:48
2024.04.25 14:38
Įvairenybės, kultūra 2024.04.25 14:38
2024.04.25 13:14
Užsienio naujienos 2024.04.25 13:14