2021.09.20 11:25 |Kategorija:  Cover news with delay

Į Kybartų pataisos namus pradedami perkelti migrantai

Kybartai, rugsėjo 20 d. (BNS). Pirmadienį Vilkaviškio rajone, Kybartų pataisos namuose, simboliškai pakeista iškaba – įstaiga tapo užsieniečių registracijos centru, o artimiausiu metu į ją bus pradedami perkelti pirmieji migrantai.

„Šitoje įstaigoje, dabar jau – Kybartų užsieniečių registracijos centre, numatoma apgyvendinti apie 700 neteisėtų migrantų. Kambariai yra įvairūs – vienuose keturi žmonės gyvens, kituose gyvens dešimt žmonių“, – žurnalistams sakė Pagėgių pasienio rinktinės vado pavaduotojas Rimantas Petrauskas.

Pasak jo, pirmieji gyventojai čia bus pradėti perkelti artimiausiu metu – galbūt jau pirmadienį. Visus migrantus iš Rūdninkų numatoma čia perkelti iki spalio 1 dienos, perkeliant iki 150 žmonių per dieną.

Skirstys pagal tautybę

Kybartuose bus apgyvendinami vyrai. Jie bus paskirstyti sektoriuose pagal tautybę, skirtingų sektorių gyventojai tarpusavyje nesimaišys. Čia gyvens irakiečiai, šrilankiečiai ir kitų tautybių migrantai.

„Po stovyklavietės teritoriją jie vaikščios laisvu režimu, išskyrus tai, kad vis dėlto kadangi jie gyvens atitinkamais sektoriais suskirstyti, pagal tautybes, siekiant išvengti tam tikrų grėsmių, tai atitinkamu laikotarpiu kažkiek valandų vienam sektoriui bus skirtas stadionas, sporto salė ar biblioteka, kitomis valandomis kita grupė žmonių galės leisti laisvalaikį“, – kalbėjo rinktinės vado pavaduotojas.

Jis pabrėžė, kad tai neturėtų migrantams kelti diskomforto, nes kiekvienas sektorius turės savo kiemą. Iš centro teritorijos migrantai išeiti negalės.

Maistas jiems bus gaminamas įstaigoje esančioje virtuvėje – šiuo metu ieškoma tam reikiamų pajėgumų, nes nuteistųjų čia buvo gerokai mažiau – apie 300. Migrantams bus siūlomas skirtingas maistas, taip pat ir vegetariškas.

Įstaigoje bus įrengtas šiltas vanduo, planuojama įrengti maldos patalpas kitų konfesijų atstovams – kol kas čia yra maldos kambarys krikščionims. Įstaigoje taip pat veikia biblioteka.

Dalis pareigūnų liko

Paskutiniai nuteistieji iš Kybartų iškelti penktadienį, tačiau dalis pareigūnų apsisprendė likti įstaigoje ir tapti pasieniečiais.

Vienas iš jų – Andrius Bindokas, dirbęs pataisos namuose 19 metų, sakė, kad likti įstaigoje nusprendė, nes norėjo pakeisti darbo specifiką, todėl net nedvejojo.

„Buvo siūlyta pereiti į Marijampolę dirbti, bet aš tenai nenorėjau: čia šaknys įleistos, čia ir dirbsime“, – sakė pareigūnas.

Kybartuose dirbs apie 260 pareigūnų, vienu metu įstaigoje dirbs 10–15 iš jų, tačiau su socialiniais ir kitais darbuotojais įstaigoje vienu metu bus apie 30–40 migrantus prižiūrinčių žmonių.

Pataisos namų Kybartų padalinyje dirbo 175 darbuotojai. Vidaus reikalų ministerija yra skelbusi, kad 54 proc. iš jų išreiškė norą dirbti Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT), 31 proc. darbuotojų pageidauja dirbti Marijampolės pataisos namuose, du pareigūnai palieka tarnybą šalių susitarimu.

19 darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis ir nesutinkančių dirbti pakeistomis darbo sąlygomis, nors buvo siūlytos naujos pareigos, įteikti įspėjimo pranešimai.

9 proc. pareigūnų, po VSAT Imuniteto patikrinimo rezultatų, buvo nerekomenduoti perkelti į VSAT.

Kybartuose kalinti 294 nuteistieji, didžioji dalis jų bausmę tęs Marijampolės pataisos namuose, kiti paskirstyti kitose įkalinimo įstaigose.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

[email protected], +370 645 093 86, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: