2021.09.19 13:10 |Kategorija:  Cover news with delay

Tarp kandidatų Rusijos rinkimuose – kaliniai, naujokai, „reikalų gadintojai“

Maskva, rugsėjo 19 d. (AFP-BNS). Sekmadienį baigiasi tris dienas Rusijoje vykstantys parlamento ir vietos valdžios rinkimai, kuriuose daugumai Kremliaus kritikų yra uždrausta dalyvauti. Neabejojama, kad prezidento partija „Vieningoji Rusija“ išsaugos daugumą Valstybės Dūmoje.

Paskutinę rinkimų dieną rusai balsavimo biuleteniuose išvys pačių įvairiausių kandidatų pavardes – nuo reikalus pagadinti turinčių bendravardžių iki televizijos asmenybių.

Naujokai

„Vieningosios Rusijos“ reitingams pasiekus istorines žemumas, Kremlius siekė gerinti partijos įvaizdį ir rinkėjams pristatyti šviežių veidų. Tarp jų atsirado ir gydytojas Denisas Procenka, vadovaujantis Maskvos pagrindinei ligoninei, kur gydomi COVID-19 pacientai, ir tapęs vienu iš kovos su koronavirusu simbolių.

Iš pradžių jis atsisakė nominavimo, tačiau po prezidento Vladimiro Putino skambučio 46 metų medikas apsigalvojo.

Dar vienas naujas vardas – Marija Butina. 2018 metas ji Jungtinėse Valstijose buvo nuteista kalėti 18 mėnesių už tai, kad neteisėtai veikė kaip Rusijos užsienio agentė.

Po deportacijos 32 metų moteris tapo teisės nešioti ginklą aktyviste, dažnai pasirodydavo per valstybinę televiziją, o dabar yra viena iš Kremliaus finansuojamo televizijos kanalo RT laidų vedėjų.

Anksčiau šiais metais ji su filmavimo komanda apsilankė kalėjime, kuriame kalinamas Aleksejus Navalnas, kuris tuo metu buvo paskelbęs bado streiką ir reikalavo medicininės priežiūros. Tačiau ji kalėjimo sąlygas prilygino vasaros stovyklai.

Beveik jokios opozicijos

Beveik visiems iškalbingiausiems Kremliaus kritikams dalyvauti rinkimuose buvo uždrausta. Su aršiausiu V. Putino kritiku A. Navalnu siejamos organizacijos prieš rinkimus buvo pripažintos „ekstremistinėmis“, ir tai jo bendražygiams neleido dalyvauti rinkimuose.

Pats A. Navalnas, praėjusių metų rugpjūtį vos per plauką išgyvenęs pasikėsinimą, kai buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga, vasarį buvo įkalintas dėl senų kaltinimų sukčiavimu.

Rinkimuose dalyvaujantis Kremliaus kritikas Andrejus Pivovarovas buvo išlaipintas iš lėktuvo ir suimtas. 39 metų vyrui rinkimų kampanijoje teko dalyvauti esant kalėjime pietiniame Krasnodaro mieste. Jam padėjo advokatas ir savanoriai.

Šiuo metu jau išardytos V. Putino kritikų grupės „Atvira Rusija“ buvusiam vadovui Michailui Chodorkovskiui gresia kalėjimas iki šešerių metų už dalyvavimą „nepageidaujamoje“ organizacijoje.

O 19-metė Darija Artamonova, kaip nepriklausoma kandidatė dalyvaujanti vietos tarybos rinkimuose Berdsko mieste Sibire, sako sulaukusi daugybės grasinimų. Taip pat jos tėvams buvo atsiųstas laidotuvių vainikas.

„Reikalų gadintojai“

Vadinamųjų reikalų gadintojų panaudojamas Rusijoje yra dažna taktika. Tokiais „reikalų gadintojais“ vadinami šansų laimėti neturintys kandidatai, kurių vardas yra identiškas arba labai panašus į populiaraus politiko.

Tačiau Sankt Peterburge ši taktika buvo perkelta į naują lygį. Čia perrinkimo siekiantis regioninio parlamento narys, opozicijos atstovas Borisas Višnevskis varžosi su dar dviem „Borisais Višnevskiais“, kurie, kaip ir jis, yra pliktelėję vyrai su žilstelėjusiomis barzdelėmis.

Opozicijos politikas Ilja Jašinas iš Maskvos, kuriam taip pat nebuvo leista dalyvauti rinkimuose, taip pat sako turintis konkurentą tokia pat pavarde.

Tuo tarpu Maskvos centriniame rajone, kur įsikūręs Kremlius, parlamentas ir daugelis ministerijų, valdančioji partija, rodos, neturi kandidato. Tačiau opozicija mano, kad politikos naujokas Olegas Leonovas, vadovaujantis savanorių organizacijai, ieškančiai dingusių žmonių, yra „Vieningosios Rusijos“ kandidatas, nors šis tai ir neigia.

Politikos veteranai

„Vieningosios Rusijos“ kandidatų sąrašo viršūnėje yra du labiausiai žinomi V. Putino bendražygiai – 66 metų gynybos ministras Sergejus Šoigu ir 71 metų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Abu kandidatai yra itin populiarūs ir jų įtraukimu į sąrašą siekiama padidinti visos partijos populiarumą.

„Vieningosios Rusijos“ partijos reitingas pastaruoju metu pasiekė istorines žemumas. Naujausi valstybinio Rusijos viešosios nuomonės tyrimų centro „VTsIOM“ duomenys rodė, kad prieš rinkimus už šią partiją planavo balsuoti mažiau nei 30 proc. rusų, o tai yra mažiausiai dešimčia procentinių punktų mažiau nei prieš paskutinius parlamento rinkimus 2016 metais.

Simbolinė opozicija

Itin kontroliuojamoje Rusijos politinėje sistemoje dalyvauti parlamento rinkimuose leidžiama tik „Kremliui draugiškiems“ simboliniams opozicijos kandidatams.

Be valdančiosios partijos, kitos pagrindinės politinės jėgos šalies parlamente yra Komunistų partija, nacionalistinė Liberalų demokratų partija ir kairuoliškoji „Teisingoji Rusija“. Visoms joms leidžiama kritikuoti dominuojančią partiją, tačiau tikimasi, kad jos palaikys Kremliaus liniją ir rems Maskvos politiką, ar tai būtų pensinio amžiaus didinimas, ar konstitucinės pataisos, leidžiančios V. Putinui likti valdžioje iki 2036 metų.

[email protected], Užsienio verslo naujienų skyrius

Rodyti: 
 
 

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

 

Naujienų srautas

Neprisijungusiems naujienos rodomos su 1 val. pavėlavimu.
 

Penktadienis, kovo 29

2024.03.29 11:32
Užsienio naujienos 2024.03.29 11:32
2024.03.29 10:30
Užsienio naujienos 2024.03.29 10:30
2024.03.29 06:35
Užsienio naujienos 2024.03.29 06:35
2024.03.29 05:05
Įvairenybės, kultūra 2024.03.29 05:05

Ketvirtadienis, kovo 28

2024.03.28 16:57
Užsienio naujienos 2024.03.28 16:57
2024.03.28 16:00
Lietuvos politika 2024.03.28 16:00