2021.09.16 18:18 |Kategorija:  Cover news with delay

V. Putinas ragina rusus balsuoti rinkimuose, kuriuose uždrausta dalyvauti jo kritikams (papildytas)

Maskva, rugsėjo 16 d. (AFP-BNS). Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį paragino tautiečius balsuoti šią savaitę vyksiančiuose parlamento rinkimuose, kuriuose, pasitelkiant beprecedenčio masto represijas, buvo uždrausta dalyvauti daugumai Kremliaus kritikų.

Rinkimų kampanijos laikotarpį aptemdė spaudimas nepriklausomai žiniasklaidai ir disidentų balsų tildymas, prasidėjęs nuo garsiausio V. Putino kritiko Aleksejaus Navalno arešto sausio mėnesį.

Prognozuojama, kad prezidentą remianti „Vieningoji Rusija“ išlaikys daugumą žemuosiuose parlamento rūmuose – Valstybės Dūmoje, tačiau kelios dienos iki balsavimo pradžios šios partijos populiarumo reitingai buvo žemi.

„Dedu viltis į jūsų atsakingą, subalansuotą ir patriotišką pilietinę poziciją“, – pabrėžė V. Putinas vaizdo kreipimesi, ragindamas rinkėjus paremti deputatus, dirbsiančius „kiekvieno piliečio“ interesų labui.

Rusų lyderis šiuo metu izoliuojasi, Kremliui šią savaitę pranešus apie COVID-19 protrūkį valstybės vadovo artimiausioje aplinkoje. V. Putinas atšaukė visus asmeninius renginius po to, kai dešimtims jo artimiausios aplinkos žmonių buvo testu patvirtinta COVID-19.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams pareiškė, kad prezidentas užsiregistravo balsavimui internetu, bet nepatikslino, kada ir kaip jis atiduos savo balsą.

„Neatmetu galimybės, kad tai bus padaryta internetu“, – sakė D. Peskovas.

Balsavimas internetu ir asmeniškai vyks tris dienas, o rinkimų apylinkės bus atidarytos penktadienį. Procesą organizuojantys pareigūnai paaiškino, kad taip siekiama apriboti riziką, kad rinkėjai užsikrės koronavirusu.

Pirmosios balsavimo apylinkės atidaromos penktadienio rytą Rusijos Tolimųjų Rytų Kamčiatkos ir Čiukotkos regionuose 8 val. vietos (ketvirtadienį 23 val. Lietuvos) laiku.

„Saugus“ balsavimas internetu

Naktį į ketvirtadienį Kremliaus paskelbtame vaizdo kreipimesi V. Putinas paragino rusus bet kurią jiems patogią dieną atiduoti balsą rinkimų apylinkėse arba internetu.

Jis patikino, kad šiuolaikinės technologijos užtikrins elektroninio balsavimo „saugumą ir patikimumą“.

Tačiau Kremliaus kritikai ir apžvalgininkai perspėja dėl menkos balsavimo priežiūros, nedalyvaujant tarptautiniams stebėtojams.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba savo ruožtu žurnalistams sakė, kad Maskva „pažeidžia tarptautinę teisę“ organizuodama balsavimą rytiniuose Ukrainos regionuose ir Kryme, kurį Rusija aneksavo 2014 metais.

Didžiausiems Kremliaus kritikams – tarp jų A. Navalno bendražygiams – uždrausta dalyvauti rinkimuose.

Balsingiausias V. Putino kritikas šalyje A. Navalnas atlieka įkalinimo bausmę, jam skirtą dėl kaltinimų sukčiavimu senoje byloje, o jo organizacijos šiemet buvo uždraustos.

Prieš rinkimus A. Navalno komanda agitavo laikytis vadinamosios „išmaniojo balsavimo“ strategijos, kuomet rinkėjai raginami palaikyti kandidatus, kurie turi daugiausia šansų nurungti Kremliui palankios dominuojančios „Vieningosios Rusijos“ atstovus.

Dauguma kandidatų, už kuriuos trečiadienį paragino balsuoti A. Navalno sąjungininkai, priklauso Komunistų partijos sąrašui.

Ketvirtadienį A. Navalno asmeninė gydytoja ir vyriausybę kritikuojančios medicinos darbuotojų sąjungos „Gydytojų aljansas“ vadovė Anastasija Vasiljeva apkaltino iš šalies išvykusius A. Navalno sąjungininkus apleidus Rusijoje likusius aktyvistus.

„Dabar jie yra Europoje, kai kiti yra kalėjime“, – parašė ji socialiniame tinkle „Facebook“.

A. Navalno sąjungininkai pareiškė manantys, kad šią žinutę ji parašė spaudžiama valdžios.

Spaudimas technologijų milžinėms

Prieš balsavimą Rusijos valdžia taip pat ėmė smarkiau spausti JAV technologijų milžines, kaltindama jas kišimusi į rinkimus.

Praėjusią savaitę Rusijos žiniasklaidos priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“ pranešė užblokavusi A. Navalno bendražygių „Išmaniojo balsavimo“ tinklalapį, ir primygtinai pareikalavo, kad „Google“ ir „Apple“ pašalintų „Išmaniojo balsavimo“ programėlę iš savo parduotuvių.

Ketvirtadienį bendrovių „Google“ ir „Apple“ atstovai buvo iškviesti į Rusijos parlamento aukštųjų rūmų – Federacijos Tarybos – posėdį.

Parlamento Užsienio reikalų komiteto narys Andrejus Klimovas pakartojo kaltinimus technologijų milžinėms, esą jos „kišasi“ į Rusijos vidaus reikalus. 

Tuo metu Rusijos prokurorai pranešė iškėlę bylą 11 asmenų grupei, kaip įtariama, užregistravusiai „Telegram“ kanalų, skirtų koordinuoti protestus per rinkimus. Už tai jiems gali grėsti laisvės atėmimo bausmė iki 10 metų.

A. Navalno bendražygiai ketvirtadienio rytą skundėsi dėl problemų, susijusių su prieiga prie jų paskelbtų balsavimo sąrašų „Google Docs“.

Per balsavimą bus renkami įstatymų leidėjai į 450 vietų Valstybės Dūmą, kur „Vieningoji Rusija“ šiuo metu turi 334 mandatus.

Redaktoriai: Silvija Čibirienė, Rūta Androšiūnaitė

[email protected], Užsienio naujienų skyrius

Rodyti: