2021.09.15 20:24 |Kategorija:  Cover news with delay

G. Landsbergis sako su A. Blinkenu aptaręs priemones atremti Kinijos spaudimui (dar papildytas)

naujos 4-6 pastraipos nuo pabaigos

Vilnius, rugsėjo 15 d. (BNS). Su Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu (Entoniu Blinkenu) susitikęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako aptaręs ekonomines ir politines priemones, kaip Vakarų šalys galėtų atsakyti Kinijai į spaudimą Lietuvai dėl gilėjančių ryšių su Taivanu.

Lietuvos diplomatijos vadovas tvirtino, kad JAV visiškai palaiko Vilniaus poziciją ginče su Pekinu.

„Aptarėme įvairias galimas priemones, kurios padėtų ne tik Lietuvai, bet ateityje ir kitoms valstybėms, kurios susidurtų su panašiu autoritarinių režimų spaudimu“, – BNS telefonu iš Vašingtono trečiadienį sakė ministras.

„Aptarėme ekonomines, finansines, politines priemones, patirtis, nes Lietuva kuriasi savo patirtį būtent atlaikant spaudimą. JAV tame turi kur kas daugiau patirties“, – pridūrė jis.

G. Landsbergis atsisakė įvardyti konkrečias priemones.

Jis tvirtino iš A. Blinkeno sulaukęs garantijų dėl paramos Lietuvos pozicijai.

„Lietuvos pozicija yra 100 procentų palaikoma, buvo pasakyta, kad esame laisvės ir demokratijos balsas pasaulyje ir ten, kur Lietuvai yra sunku, kitos valstybės turi pagelbėti“, – kalbėjo ministras.

Lietuvos santykiai su Kinija ypač pablogėjo nutarus Vilniuje atidaryti Taivano prekybos atstovybę.

Pekinas tvirtina, kad taip pažeidžiama „Vienos Kinijos“ politika. Kinija Taivaną vadina maištaujančia savo provincija.

Kinija dėl tokių ketinimų rugpjūtį konsultacijoms atšaukė savo ambasadorių ir nurodė tą patį padaryti Lietuvai. 

Šalis taip pat pastaruoju metu ėmėsi stabdyti krovininius traukinius į Lietuvą, maisto eksporto leidimų išdavimą, sumažino Lietuvos įmonėms kredito limitus ir pakėlė kainas.

Anksčiau skelbta, kad Lietuvoje Taivano prekybos atstovybė bus atidaryta vasarą. G. Landsbergis BNS teigė, kad šiuo metu su partneriais vyksta diskusijos, kada tai padaryti būtų geriausias metas.

 „Lietuvos užsienio politika bendrai yra 100 proc. palaikoma Jungtinių Amerikos Valstijų“, – sakė G. Landsbergis, paklaustas, ar JAV remia Lietuvos sprendimą Taivano atstovybę vadinti šiuo, o ne Taipėjaus, vardu.

Jungtinės Valstijos taip pat svarsto Taivano prašymą pervadinti atstovybę šioje šalyje, įtraukiant Taivano pavadinimą, praėjusią savaitę rašė „Financial Times“.

Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad G. Landsbergis su A. Blinkenu taip pat aptarė galimybę plėsti bei gilinti dvišalį bendradarbiavimą, stiprinant saugumą, pirmiausia užtikrinant JAV pajėgų buvimą Lietuvoje ir rengiant bendrą atsaką prieš hibridines grėsmes, paramos demokratiniams procesams regione bei pasaulyje didinimą.

Abiejų šalių diplomatijos vadovai kalbėjosi apie galimybes sustiprinti abipusiai naudingus ekonominius ryšius, ypač atveriant JAV rinką lietuviškoms prekėms ir vystant bendrus investicinius projektus.

Tai buvo pirmas G. Landsbergio ir A. Blinkeno dvišalis susitikimas.

Autorius Saulius Jakučionis

[email protected], +370 5 205 85 10, Lietuvos naujienų skyrius

Rodyti: